Piolets d’Or 2022: Priser för förstabestigningar på Annapurna III, Fitz Roy och Saraghrar

De tre ukrainarna Nikita Balabanov, Mikhail Fomin och Viacheslav Polezhaiko har nu belönats för förstabestigningen av sydostkammen på Annapurna III i Himalaya.

Trion var några av pristagarna när årets Piolets d’Or nyligen delades ut i Briançon.

Sydostkammen på Annapurna III.

Den långa och riskfyllda sydostkammen på Annapurna III (7555 m) kallades en av Himalayas sista utmaningar. Många alpinister, bland dem David Lama, har försökt betvinga kammen, men tvingats vända. Balabanov, Fomin och Polezhaiko gjorde själva ett försök 2019.

Den 22 oktober 2021 lämnade det ukrainska replaget glaciären och började klättra. Den 6 november stod de på toppen. Följ med på bestigningen i filmen nedan.

Trots bedriften, som gav eko över hela världen, får ukrainarna nöja sig med Piolets d’Ors ”Special Jury Award” och inte det fullvärdiga priset. Orsaken är att Balabanov, Fomin och Polezhaiko tog helikopter till och från glaciären.

Att ta sig till Annapurnas fot på den sydöstra sidan har alltid varit komplicerat och farligt, men situationen har blivit värre på grund av återkommande jordskred. Vid de senaste toppförsöken har alpinisterna därför använt helikopter.

I sin motivering hänvisar juryn till reglerna, men lyfter också fram klimatkrisen och hur de höga bergen drabbas allt hårdare.

– Syftet med Piolets d’Or är inte bara att ge erkännande till de mest framträdande bestigningarna utan också sända ut tydliga, etiska budskap, i linje med UNESCO:s klassificering av alpinism som ett kulturarv, skriver juryn.

Fullvärdiga Piolets d’Or går däremot till:

  • Belgaren Sean Villanueva O’Driscoll för hans ensamklättring längs Moonwalk Traverse i Fitz Roy-massivet i Patagonien, se film nedan.
  • Archil Badriashvili, Baqar Gelashvili och Giorgi Tepnadze från Georgien för förstabestigningen av Saraghrars nordvästra topp (7303 m) i Pakistan.
Den nya leden som den georgiska expeditionen gjorde på Saraghrar i bergskedjan Hindu Kush i Pakistan.

Sloveniens Silvo Karo tilldelas Piolets d’Ors ”Lifetime Achievement Award”. Den världsberömde alpinisten har många svåra förstabestigningar bakom sig, till exempel ostväggarna på Fitz Roy 1983 och Cerro Torre 1986 samt västväggen på Bhagirathi III i Indien 1990 tillsammans med Janez Jeglič.

För den som vill veta mer om Silvo Karo rekommenderar vi hans självbiografi Rock’n’roll On The Wall.

Senaste nytt: