Sverigecupen i sportklättring

Inför SM Boulder 2024 måste deltagarna kvala för att få delta. Kvalet går via Sverigecupen Boulder. På sikt lanseras även Sverigecupen Lead.

Flera deltävlingar i Sverigecupen

Sverigecupen Boulder består av fyra till sex deltävlingar, geografiskt utspridda: Väst, Öst, Mitt och Norr.

Sverigecupen Lead ska arrangeras inom Sverige, om möjligt med geografisk spridning. Om det inte är möjligt med geografisk utspridning kan flera deltävlingar ordnas i samma område.

Kval till SM: Så fungerar det

Klättrare som placeras på platserna 1-5 i en omgång av Sverigecupen direktkvalificeras till nästkommande SM Boulder, om hen uppfyller kriterierna för att få delta i ett SM. Det betyder att klättraren får ett erbjudande om en av de 40 platserna på SM. Tackar hen nej, går platsen vidare till den person som står näst på tur i kvalrankinglistan från Sverigecupen Boulder.

Kvalrankinglistan utgörs av alla klättrare som deltar i Sverigecupen Boulder. Ju bättre placering, och ju fler tävlingar hen har deltagit i, desto högre poäng.

Årets tävlingar

Spana in vår tävlingskalender för att se aktuella deltävlingar i Sverigecupen. Sidan uppdateras med nya tävlingsdatum.

Vem får tävla i SM?
  • Behöriga för kval till SM Boulder är klättrare som är medlem i en klätterklubb, bosatt i Sverige sedan minst sex månader och blir 16 år eller äldre under året då SM Boulder avgörs.
För arrangörer

Om ni vill arrangera en deltävling i Sverigecupen läs mer här och kontakta Svenska Klätterförbundet via Patrik Kleveback-Blom, sportchef.

Kval till SM-boulder i Västervik 2020. Foto: Björn Pohl