Aleksej Jaruta gör ny 8c+ på Toröd – ”Bohusläns svåraste led”

Bohusläns förmodligen svåraste led har sett dagens ljus. Aleksej Jaruta har gjort projektet på Toröd som Said Belhaj bultade och resultatet är Sibyllan (8c+).

– Det kändes verkligen som om jag formtoppade och nådde en ny nivå, säger en glad Aleksej.

Aleksej på Sibyllan (8c+), Toröd. Foto: Karl Rhedin

Sibyllan är en av lederna som förekommer i filmen Bergtagen som släpptes i januari. Tittarna får se Said Belhaj och Hannes Puman göra försök efter försök och höra dem spekulera kring graden.

Det var under sommaren 2021. Aleksej Jaruta var då upptagen med en annan utmaning. I juli åkte han till Grönland tillsammans med belgarna Nicolas Favresse, Sean Villanueva O’Driscoll och Jean-Louis Wertz. De gjorde åtta nya multipitchleder i det avlägsna och dramatiska landskapet kring fjorden Kangertitivatsiaq.

– Det var ett stort äventyr! Jag kom tillbaka från Grönland i oktober och var i ganska dålig form, så jag behövde ett projekt att köra på. Megan Cosgrove jobbade på en annan led på Toröd, en 8b som Said också hade satt upp, så vi åkte dit tillsammans under vintern, berättar 24-årige Aleksej.

Aldrig tidigare hade han lagt ned så mycket tid på att redpointa en bultad led.

– Jag har gjort det med boulders och tradleder tidigare, men sportleder brukar jag göra mycket snabbare, så det här var en ny grej för mig.

Det var kallt när vinterkylan slog till och plötsligt satte Megan sin led varpå Aleksej fick leta andra säkrare. Men han fortsatte med fullt fokus och gott humör.

– Leden är jättehäftig! Jag visste från första dagen att den här leden vill jag komma upp för. Det som ska till, det kommer jag att göra. Det var en fröjd att köra på den hela tiden. Jag tänkte att det får ta den tid det tar, berättar Aleksej.

Aleksej på Sibyllan (8c+), Toröd. Foto: Karl Rhedin

Sibyllan är ungefär 25 meter och har två boulderkrux med en dålig vila däremellan.

– Även när man lyckas göra flytten på kruxen så är klippan hal, så det är väldigt lätt att göra misstag. Sedan är det hårda boulderflytt på rätt slopiga och runda grepp. Även om man träffar greppen är det inte säkert att man håller sig kvar.

Den 30 januari satte han den till slut. Även om det har diskuterats om leden kunde vara 9a så bestämde Aleksej sig för att stanna på 8c+.

– Jag är säker på att Sibyllan är den svåraste sportleden i Bohus och den svåraste jag har klättrat, men jag tycker det är viktigt att man sätter ett benchmark, att leden ska hålla måttet. Gradnivåer varierar också mellan generationerna och olika platser. Hellre en stiff grad än en soft grad. Sedan är jag inte alls säker på att jag har rätt, säger han och skrattar.

Det finns ett par 8c+ i Bohuslän sedan tidigare, men han anser alltså att Sibyllan är svårare än dem, även om graden är densamma.

Aleksej kommer från Kungälvstrakten, men bor nu i ett kollektiv i ett torp i Tossene. Under vintern arbetade han som ledbyggare på klätterhallar i Göteborg. Nu väntar säsongsjobb som kyrkogårdsarbetare i Bohuslän. Till hösten kanske det blir studier i möbelsnickeri på folkhögskolan i Grebbestad.

Han stortrivs i Bohuslän.

– Man hittar alltid någon att klättra med, året runt, och det finns så mycket fin klättring här.

ACCESS: Toröd bör undvikas från 1 mars till och med 15 juli på grund av störningskänsligt djurliv. Se Accessdatabasen.