Bokrecension: Rock'n'Roll On the Wall

Rafael Jensen från klätterförbundets alpina kommitté har läst en ny bok av slovenske klättraren och alpinisten Silvo Karo.

Titel: Rock‘n’ Roll On the Wall
Författare: Silvo Karo, www.silvokaro.com
Sidantal: 304
ISBN 978-961-07-0071-5

Back in the days skrevs Pot av Zaplotnik Nejc, Karos bok är nog lika bra och en fortsättning gissar jag. 2007 hade jag förmånen att lyssna till två av Karos föredrag här i Sverige, fantastiska klättringar!

Mannen som inte skrev bok har ändå åstadkommit en fantastisk resa in i det gamla Jugoslavien och östeuropa. Han tar oss med från början till hur man blir en framstående klättrare i nivå med till exempel Kurtyka, Kuckuczka, Messner och Fowler, för att nämna några. Kanske starkare i vissa avseenden. Som Ines Papert skrev i Alpinist nr 69, så var de hårda förr om åren.

Karo deltog i den intensiva utvecklingen av klättringen i Patagonien från 1983, i gammal hederlig belägringsstil, som 1988 mynnade ut i den kanske allra svåraste turen på Cerro Torre – The South Face, med en naturlig utveckling till Slovene Sit-Start 2005 i alpin stil.

Nästan all klättring han gjort har haft en touch av stilförbättring eller varit en nytur. Som snöpulsande, glad entusiast kunde jag förvånas, men efter att ha läst boken är där stort sett inga frågor. Det var enormt, när han och Janez i 1990 gjorde Karo-Jeglič Route på Bhagirathi III i alpin stil, likaså 24 timmars tur/retur-klättringen av The Eternal Flame på Nameless Trango Tower 2006, tillsammans med Andrej Grmovšek. Han har klättrat med många av mina förebilder, kanske fler än de flesta! Och hans insats för Ljubljana Film Festival sedan 2007 har troligen bidragit till hans stora kunskap, och hans raka rygg.

Jag trodde jag hade bränt mina nio kattliv, men frågan är, ifall de mina tillsammans motsvarar ett av Karos? Den här boken är en fantastisk gåva till vem som helst som gillar klättring.

A Rafael Jensen