Projekt: Upptäck uteklättring

Vill ni som klubb erbjuda mer utomhusklättring, men saknar kunskap och kompetens? Vi på Svenska Klätterförbundet kan hjälpa er. I projektet "Upptäck uteklättring" utbildar vi klätterledare runt om i landet – utan kostnad för föreningarna eller deltagarna.

Nu utbildar vi fler klätterledare

Vi på klätterförbundet vill att fler klättrare får möjlighet att upptäcka Sveriges fantastiska utomhusklättring. Under 2022 och 2023 utbildar vi klätterledare utomhus och hjälper våra klubbar med inköp av utrustning. Det låter nästan för bra för att vara sant, eller hur?

Utrustningen finns efter utbildningen att hämta hos en ”hubb” – en auktoriserad sport- eller klippklätterinstruktör i området.

Tack vare satsningen kan våra klubbar erbjuda fler tillfällen för prova på-klättring utomhus och klubbklättring på klippa.

Nu ska fler få möjlighet att klättra ute - klätterförbundet gör en storsatsning på att utbilda klätterledare i klubbarna. Foto: Lars Lindwall

Vill din klubb vara med?

Klart ni ska utbilda klätterledare! Kontakta vår projektledare Mikael Knutsson för att anmäla intresse om att delta. De som utbildas till klätterledare behöver ha grönt kort vid kursens start.

Projektet har många syften:
  • Hjälpa klubbar att addera utomhusklättring i verksamheten.
  • Vidareutbilda för att motivera nya och befintliga ledare.
  • Överbrygga svårigheten att prova utomhusklättring.
  • Locka nya målgrupper till klättringen.
  • Inspirera till att ta del av fler aspekter av klättring.
  • Sprida en positiv bild av klubbklättring.
  • Informera om allemansrätten.
  • Utbilda säkerhetsmedvetna och ansvarstagande klättrare.
Sverige erbjuder klättring från norr till söder, sommar som vinter. Här klättrar Johan Esko leden Wild Thing i Niemisel i Norrbotten. Foto: Fredrik Berg

Därför gör vi det

Köer till barn- och ungdomsverksamhet inomhus är mer vanligt än ovanligt i Klättersverige. Anledningen är dubbel: Dels beror det på platsbrist på anläggningarna, dels på ledarbrist. Genom att flytta delar av verksamheten från inne till ute, och genom att kompetensutveckla ledare, når vi två viktiga mål: Fler kan klättra organiserat i klubbregi och fler ledare motiveras att stanna.

Varför just klätterledare utomhus?

Konsumentverket ställer, genom produktsäkerhetslagen, krav på att klubbklättring och prova på-klättring ska vara säkra arrangemang. För att erbjuda säker klättring bedömer myndigheten att instruktörernas kompetens som lägst bör motsvara de krav som vi på SKF anger för just klätterledare utomhus.