Team Sweden Climbing

Landslaget i sportklättring har siktet högt inställt. Med LKAB som stolt huvudsponsor representerar laget Sverige internationellt.

Stolt huvudsponsor

Landslagets verksamhet finansieras till stor del av riktade medel från Riksidrottsförbundet och externa sponsorer. LKAB är huvudsponsor för landslaget i sportklättring, ett samarbete som innebär möjligheter för våra hårdsatsande atleter.

Landslaget 2024

Undrar du vilka som representerar Sverige i år?

Med inspiration för nya framgångar

Sportklätterlandslaget är högt prioriterat hos oss på Svenska Klätterförbundet. Vår ambition är att landslaget ska bidra till ökad utveckling och driva intresse för sporten. Förbundsstyrelsen är tydlig: Landslaget ska bidra med prestationer, utveckling och förebilder.

Varje år tar vi stora steg mot visionen för 2025: Sverige ska vara en konkurrenskraftig och respekterad nation i internationella sammanhang. Vi ska nå dit genom ett kontinuerligt arbete mot en utvecklande och stimulerande miljö för våra atleter.

Sverige ska växa som klätternation

Svenska sportklätterlandslaget befinner sig i utveckling. I dag är delar av landslagsorganisationen avlönade på deltid, men en stor del av arbetet sker på ideell basis. ”Vi gör detta för att vi brinner för svensk tävlingsklättring. Vi delar visionen om att det är möjligt att sätta Sverige på världskartan som klätternation”, sammanfattar förbundskapten Björn Strömberg.

Landslaget har utvecklat ett nätverk av resurspersoner, ledbyggare och coacher. I dag har svensk tävlingsklättring högre påverknadsgrad internationellt, tack vare delaktighet i flertalet projekt och utvecklingsgrupper.

Följ @teamswedenclimbing

Se våra senaste uppdateringar.

Förebilder för nästa generation klättrare

Landslaget står för rent spel, dopingfri idrott och långsiktigt hållbar utveckling. Vi strävar i alla lägen efter att vara goda ambassadörer för svensk klättring och idrottsrörelsen i Sverige. På internationella och nationella tävlingar och när vi tränar är landslagsatleterna förebilder för nästa generation klättrare.

Teamet bakom landslaget

  • Björn Strömberg är landslagets förbundskapten. Han har klättrat sedan 1998 och var själv aktiv tävlingsklättrare på europeisk nivå i drygt tolv år. Han arbetar för ett sunt klimat för tävlingsklättringen och är övertygad om att det höjer prestationerna.
  • Lagets coacher är Oskar Norberg, Emma Hawke, Björn Strömberg och Niklas Borgh.
Tack till vår huvudsponsor

Uttagningen till landslaget

Läs mer i dokumentdatabasen.