Tävla i klättring

I sportklättring tävlar man i tre grenar: Lead, bouldering och speed. Varav boulder och lead är de mest populära i Sverige.

Siktet ställt uppåt

Vill du tävla i klättring rekommenderar vi dig att ta kontakt med din lokala klubb eller ett klättergym. En god idé är att börja med lokala tävlingar och se om du tycker det är roligt. Ett bra första steg är en prestigelös bouldertävling där alla är välkomna – det brukar vara både kul och spännande.

Titta gärna i vår tävlingskalender och se om du hittar något som passar dig.

Tävla i klättring, kanske nästa utmaning? Foto: Sascha Karilampi

Grenar i sportklättring

Lead: Klättrarna ska ta sig så högt upp som möjligt via ledklättring. I kvalet får klättrarna en genomgång av hur leden är tänkt att klättras, i semifinal och final klättrar de utan sådan förhandsinfo.

Boulder: Korta leder med tjockmattor under. Lederna kallas problem och det är tydligt var klättraren ska starta och var leden är slut. När klättraren rör toppgreppet med båda händerna är leden avklarad.

Speed: Här går det fort, precis som namnet antyder. Det ser ut som om klättrarna springer längs väggen, i alla fall när de allra bästa tävlar. Leden är exakt likadan varje gång och ser likadan ut för män och kvinnor. Väggen är 15 meter hög.

Två vanliga format i tävling

Flashformat: Du får se problemen eller leden, antingen genom att någon klättrar den före dig eller att du får se en video på någon som klättrar.

Onsightformat: Du får inte se någon klättra leden eller problemet före dig. Ibland får du möjlighet att titta på problemen eller leden innan du klättrar. Vanligt i t ex finaler på SM-nivå.

Tävlingsformat SM/JSM

Boulder IFSC WC senior / IFSC EC junior

Kval: Onsight, Isolering, 5 problem, 5 min klättertid, rotationsvila 5 min mellan varje problem.

Semifinal: Onsight, Isolering, 4 problem, 5 min klättertid, rotationsvila 5 min mellan varje problem.

Final: Onsight, Isolering, 4 problem, 4 min klättertid men med 2 min gemensam observationstid på varje problem innan finalen börjar.

Till semifinal SM: 40 klättrare från Sverigecupen Boulder
Till final SM: 6 klättrare
Till final JSM: 10 klättrare

Lead IFSC WC senior / IFSC EC junior

Kval: Flash, 2 leder,  6 min klättertid, minst 50min vila mellan led 1 och 2.

Final: Onsight, 1 led, 6 min klättertid men med 6 min gemensam observationstid innan finalen börjar.

Till final SM: 8 klättrare
Till final JSM: 10 klättrare

Bakom kulisserna

Landslaget i sportklättring finns på Instagram.