Alla är välkomna
Grunden för svenskt föreningsliv är att alla är välkomna. Så många barn och ungdomar som möjligt ska sedan uppmuntras att stanna i den organiserade idrotten och verksamheten ska utgå från de ungas behov.
Lek, glädje och lust att röra sig ska komma före resultat, träningen ska vara allsidig och vi ska uppmuntra det faktum att barn ska syssla med mer än en idrott – det minskar skaderisken och ökar träningsglädjen.
Utbilda för utveckling
Det är viktigt att ledarna och tränarna inom barn- och ungdomsklättringen är utbildade och har förståelse för barns utveckling. Det räcker inte att bygga leder som passar barns räckvidd – träningsupplägget måste anpassas psykologiskt som fysiologiskt. Dessutom har barn och unga ofta betydligt svårare att göra riskbedömningar än vuxna.
Sök projektstöd
Vi i Svenska Klätterförbundet rekommenderar att ni i klubben utbildar de som är ansvariga för barn- och ungdomsträningen.
Vi delar varje år ut projektstöd, uppemot 25 000 kronor till varje klubb, för att utbilda just ledare för barn och unga. Förutom att det utvecklar er verksamhet, kan det vara just den drivkraft som krävs för att få en ungdom eller en ung vuxen att stanna i föreningsverksamheten.
Ni är varmt välkomna att söka pengar ur potten.

Kolla alltid belastningsregistret
Klättring och all övrig idrott i Sverige ska vara fri från mobbning, trakasserier, hot, våld och övergrepp.
En del i arbetet mot övergrepp är att ni som klubb ska begära ett så kallat “begränsat registerutdrag” ur belastningsregistret för alla som har regelbunden kontakt med barn. Det är den enskilde ledaren som begär utdraget från polisen, men ni som förening är ansvarig för att det görs. Läs gärna Riksidrottsförbundets lathund för registerutdrag.
Aktuellt

Medlemmarna tillbaka efter pandemitappet – 15 000 i klubbarna

Sommardrömmen: Klätterfamiljen Svedbom mixar vardag och drömliv med sin campervan

Lärarutbildningarna är igång – platser kvar på flera orter

Oskar satt fast mer än sex timmar – räddades av stenhuggande brandman

Incidentrapport #10: Boulderhall, Solna

Biopremiär: Robin Tryggs film ”Bortom Tingri” – om Everest, jordbävningen och en livsresa

Sex allvarliga olyckor med autobelay – klättrarna glömde koppla in sig

Stockholms Klätterförbund satsar på access – anställer ansvarig
