Inflyttade Megan Cosgrove gör flera 8a trad i Bohuslän

Megan Cosgrove, 28, flyttade till Bohuslän för fyra år sedan och har börjat ticka av svåra leder på löpande band.

Under 2021 gjorde hon bland annat Crackoholic (9-/8a), Sista bossen (9-/8a) och Drömmen om Cîbola (8b).

Megan Cosgrove på Sista bossen (9- eller 8a), Hallinden. Foto: Hampus Pakkala-Räf

Megan kommer från Yorkshire i hjärtat av England, har tio års erfarenhet i klätterselen och hamnade i Sverige sedan hon träffat svenske pojkvännen Hampus Pakkala-Räf. De två inbitna klättrarna flyttade till Bohuslän för bergens skull.

Sedan dess har hon hunnit klättra massor, lära sig svenska, jobba på äldreboende och förskola, plugga på komvux och börja på högskolan i Trollhättan.

– Jag gillar sportklättring jättemycket. Jag hade inte klättrat så mycket trad innan jag flyttade till Bohuslän, så det har blivit en ny favorit. På vintern när det är kallt bouldrar jag i stället, men jag gillar repklättring mest, säger hon.

Förra året gjorde hon klassikern Electric Avenue (9- eller 8a fransk grad) och i år har det lossnat rejält. Hon gjorde Said Belhajs sportled Drömmen om Cîbola (8b) på Majoreberg och i september ledde hon först Crackoholic på Ulorna och därefter Sista bossen på Hallinden, båda kilsäkrade och 9- (8a).

Crackoholic kändes väldigt bra, jag gjorde den på topprep ganska snabbt. Den är väldigt välsäkrad och lättillgänglig så det tog inte så mycket tid.

Sista bossen var svårare. Jag hade inte tänkt göra den men Hampus testade och då passade jag på att prova på topprep. Den är rolig och annorlunda, en väldigt speciell stil med många olika krux som skiljer sig åt.

Det tog bara två veckors arbete för Megan att sätta Sista bossen.

– Jag ville göra den innan det blev för kallt och säsongen var över. Det var spännande, det kändes som om jag kunde falla precis var som helst på leden.

Megan Cosgrove på Sista bossen (9- eller 8a), Hallinden. Foto: Hampus Pakkala-Räf

Megan har även klättrat en drös andra leder i Bohuslän. Till exempel Delikatessen (8- eller 7b) på Ulorna, General (8- eller 7b) på Hallinden och Thriller (8-/8 eller 7b) på Vrångarö. Och härom veckan föll hon på sista flyttet på en av Said Belhajs nya 8b på Toröd.

–Jag har inget exakt mål för nästa säsong. Jag vill bli starkare och klättra lederna på min ticklist, kanske någon dag göra en multipitch. Det är många, lite svårare leder jag vill göra, säger hon.

På listan finns bland annat Kärlek (9 eller 8b) på Buråsen.

Kärlek ska jag nog testa nästa år. Men det finns några sportleder också, Leroy (8b+) i Granitgrottan är jag ganska taggad på. Den känns väldigt svår för mig, den är min antistil, mycket power och biceps.

Megan Cosgrove skiljer sig från mängden. Få personer i Sverige klättrar tradleder i 8a-registret, särskilt kvinnor.

– Det känns som om det finns en del starka kvinnor som klättrar svårt på sport, men inte så många som gör svårare tradleder. Det tar tid att känna sig bekväm på trad och lita på säkringarna, det är en annan grej. Det kräver mer än bara styrka. Jag gillar den psykiska utmaningen, att hålla mig lugn och försöka hålla hjärtslagen och andningen på rätt nivå. Det kanske inte är lika roligt för alla att ha den utmaningen också, förutom den fysiska.

Megan Cosgrove på Crackoholic (9- eller 8a), Ulorna. Foto: Karl Rhedin/Klättertorpet