Freja Shannon gör 8a på kil och hårda alpina leder

Electric Avenue och Crackoholic i Bohuslän. Svåra multipitchleder på Petit Dru och Eiger. Och så arrangerade hon en klätterfestival för kvinnor.

Vilket år det har varit för Freja Shannon, 26.

– Man måste bara tro på sig själv tillräckligt mycket, säger hon.

Freja på Crackoholic, Ulorna. Foto: Karl Rhedin

Det var i maj som hon sände Electric Avenue på Skälefjäll, som är 9- svensk grad (8a fransk grad) och inte den mest välsäkrade linjen.

– Det tog mycket mental och fysisk energi. Jag testade den för något år sedan och då kändes det omöjligt och läskigt. Det är kul när man gör någonting som man först inte trodde man skulle klara av. Det blir en självförtroendegrej, berättar hon.

Därefter åkte hon till Alperna och klättrade bland annat 1000 m långa American Direct på Petit Dru i Chamonix.

– Den är inte så svår, 6c+, men en sådan där linje som jag tittat på hur länge som helst. Och plötsligt står man på toppen och har klättrat den!

Den beryktade nordväggen på Eiger i Schweiz är känd för sin tragiska historia, väggen skördade många liv under första halvan av 1900-talet. På dess västra sida ligger Deep Blue Sea, en pelare som klättras i nio replängder, och det blev nästa utmaning för Freja.

– Den har två kruxpitcher som är 7b+ eller 7c, den andra satte jag inte. Men det kändes inte som så viktigt att fria hela leden, det var helheten som var en upplevelse. Att få testa att redpointa en svårare multipitch i alpin miljö, berättar hon.

Läs Frejas egen berättelse från Eiger

Freja klättrar American Direct på Petit Dru. Foto: Fay Manners

Freja har en irländsk pappa och en svensk mamma och är uppväxt på Irland. När hon var 17 flyttade hon till Chamonix och ett par år senare började hon klättra. Just nu bor hon i Bohuslän.

I somras gjorde hon också premiär som festivalarrangör. Tillsammans med en kompis och med stöttning från irländska klätterförbundet fixade hon Irlands första klätterfestival för kvinnor.

– Jag ville uppmuntra klättring bland kvinnor på Irland. Vi hade olika workshops och blev sponsrade av företag. Det blev en succé!

I september gjorde hon sin andra 8a på kil: Crackoholic på Ulorna i Bohuslän.

– Den var helt annorlunda jämfört med Electric Avenue. Betydligt bättre lägg och inte lika mentalt krävande, säger Freja.

– Jag har klättrat de här graderna på sport tidigare så fysiskt vet jag att jag klarar 8a, men när det är trad måste man vara skärpt på ett annat sätt. Man måste tro på sig själv och hålla ihop det. Därför är det roligare att klättra tradleder med hög svårighetsgrad, man måste gå in i det mer än när man klättrar sport.

Freja klättrar Electric Avenue, Skälefjäll. Foto: Sebastian Blyckert

Senaste nytt: