Ingen medaljvittring på EM i München

Åsikter i följande text är skribentens och inte Svenska Klätterförbundets.

De stora framgångarna uteblev när EM i klättring hölls i München den gångna helgen. Ingen svensk gick vidare från kvalomgångarna i boulder och lead.

Hannes Puman. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: IFSC

Hannes Puman och Emil Abrahamsson var duon som bar Sveriges färger i EM, uppbackade av landslagscoachen Oskar Norberg och juniorcoachen Emma Hawke.

I boulder kom Hannes och Emil på delad 41:e plats. I lead kom Hannes på 28:e plats och Emil på 52:a plats. Ingen av dem gick vidare till semifinal och kvalificerade sig därmed inte heller för den avslutande grenen: combined.

– Tråkigt men sånt är livet, det är en del av idrotten, säger Oskar Norberg.

Förväntningarna var stora på Hannes Puman, som länge haft siktet inställt på EM och lead. Men veckan före tävlingen blev han magsjuk. Även om han tillfrisknade i tid saknades det där extra trycket i kroppen, menar Oskar.

– Hannes gjorde så gott han kunde. Jag tycker han gjorde en bra prestation i boulderingen ändå. De problem som var mer tekniska än ”power” gjorde han bra. I leadkvalet var hans första ”go” bra, men på den andra leden fick han kämpa.

– Emil gjorde också en bra boulderrunda. Han hamnade i en tuff grupp som hade få zoner och toppar. Hade han fått en topp hade han varit i semi, så marginalerna är små, säger Oskar.

Nicolai Uznik från Österrike vann herrarnas boulder och Adam Ondra vann lead. På damsidan dominerade slovenskan Janja Garnbret och hon vann bägge grenarna.

Senaste nytt: