”Bergtagen” – Ny film från Bohuslän med Said Belhaj och hans vänner

Tor Johnsson stötte ihop med proffsklättraren Said Belhaj på en ny klippa i Bohuslän och råkade ha sin drönare i ryggsäcken. Det var startskottet till klätterfilmen Bergtagen, som nu går på turné runt landet.

Under 2020-2021 utvecklade Said Belhaj flera nya berg i Bohuslän och satte upp över 50 nya leder. I den halvtimmeslånga filmen får man följa Said och andra duktiga klättrare som Hannes Puman, Emelie Holmén, Ulrika Tiegs och Stefan Wulf när de klättrar på bergen, men också när de river av några klassiker på andra ställen i Bohuslän.

Att filmen kom till var en slump. Tor bor i Stockholm, arbetar som fotograf och är en passionerad klättrare. I maj förra året stack han, sambon Charlotte och deras dotter, som då var ett halvår gammal, ut på en flera månader lång resa och bodde i sin husbil.

På berget Gule Torsk stötte Tor ihop med Said, som just då jobbade på att sätta Suntory Time (8b+). Senare under dagen gjorde Said förstabestigningen.

– Jag hade drönaren i ryggsäcken och frågade om jag kunde filma honom, berättar Tor.

Tor Johnsson och Said Belhaj. Foto: Charlotta Löfstedt/Tor Johnsson

De pratade vidare om ett filmprojekt. Men Tor var lite skeptisk. Han var på föräldraledighet med familjen och undrade dessutom hur han skulle kunna få betalt. Då kom Petzl in i bilden, sponsrade projektet och gav Tor en slant för jobbet.

Han filmade vid några tillfällen och sedan, i augusti förra året, gjorde Tor och Said en rejäl framstöt och filmade sex dygn i sträck från morgon till kväll.

– Said är en otroligt bra person att filma. Han är så social och har en djupgående tanke bakom klättringen. Han tänker mycket på vad klättring egentligen är och hur communityt fungerar. Det handlar inte bara om att ticka hårda leder, säger Tor Johnsson.

Said Belhaj och Petzl kommer nu att ta med filmen Bergtagen ut på turné i landet. Det blir gratis föredrag och filmvisning med start i Linköping den 30 januari.

Här är turnéschemat

Said Belhaj klättrar Club Silencio på berget Gule Torsk. Foto: Tor Johnsson
Hannes Puman på projektet Death Proof Nachos på Toröd. Ryktet säger att leden kan bli en av Sveriges svåraste. Foto: Tor Johnsson

Glöm inte kolla Accessdatabasen innan du ger dig ut. Tänk på att ta hänsyn till fågelskydd och annat – kontrollera om klippan är öppen.


Senaste nytt: