Hannes levererade i Japan – nu väntar Seoul

Startfältet var enormt i japanska Hachijo, där Hannes Puman gjorde internationell säsongspremiär förra helgen. Tävlingen gick över förväntan: Eskilstunaklättraren kom på 29:e plats och samlade därmed viktiga rankingpoäng inför kvalet till OS 2024. Nu väntar nästa tävling i världscupen: Seoul.

Hannes Puman har inlett den internationella tävlingssäsongen. Foto: Johan Rapakko & Dimitris Tosidis/IFSC

Landslagsmannen Hannes Puman kan bli den första svenske klättraren i ett olympiskt spel. Nu, med starten under världscupen i Japan, väntar en tuff kvalperiod där han slåss om en av 14 platser till OS i Paris 2024. 

Världscuppoängen under 2023 är viktiga, då den sammanlagda poängen i combined (lead och boulder sammanslaget) påverkar Hannes chanser att delta i tre viktiga kvaltävlingar under 2024.

Hannes Puman själv är taggad:

– Klart man vill vara med i OS, det är ju världens största tävling. Det blir inte större än så, säger han. 

Under senhösten var Hannes i just Japan på ett 2,5 månader långt träningsläger.

– Det var bra för mig, det är nyttigt att träna i en annan miljö och med andra personer, jag tror det är viktigt med variation. Och japanerna är så sjukt bra, de har väldigt svåra problem. Jag fick klättra på en hög nivå med andra som också gör det. Sista månaden klättrade jag mycket med Jongwon Chon från Sydkorea. 

Är det något särskilt du vill bli bättre på? 

– Att hålla ihop det. Det är oftast väldigt lite som skiljer i tävlingar. Gör man bara ett move till på en led eller låter bli att ramla på sista movet på en boulder så kan det vara skillnaden mellan att komma till final eller inte. 

Alla resultat från världscupen i Hachijo hittar du på IFSC:s sajt.

Fotnot: Delar av texten ovan publicerades först i senaste numret av Bergsport. Du läser hela här, om du inte har fått den hem i brevlådan.


OS-KVALET/FAKTA

Totalt finns 40 platser på OS (20 dam, 20 herr). Några är fördelade på olika kontinenter, så i praktiken är det bara en av totalt 14 platser som Hannes Puman tävlar om.  

OS arrangeras i Paris och inleds 26 juli 2024. Formatet är ”combined”, vilket gör att deltagarna tävlar i både lead och boulder (resultaten räknas samman). Speed ingår inte i OS. 


HANNES PUMAN 

Ålder: 25 
Klubb: Eskilstuna KK 
Från: Skogstorp i Södermanland. Har senast bott i Göteborg, men saknar för tillfället permanent bostad. “Jag sade upp min studentlägenhet i Göteborg under tävlingssäsongen förra året och har inte varit hemma i Sverige sedan dess.” 
Gör: Klättrar på heltid, satsar fullt ut på OS i Paris, och har därför tagit en paus i studierna på Chalmers.