Patrull-SM i skidalpinism avgjordes i Kebnekaise – Här är vinnarna

Jenny Råghall, Ida Nilsson, Markus Lundholm, Erik Johansson, Amanda Malis och Maté Kerényi. Så heter guldmedaljörerna i årets patrull-SM i skidalpinism.

Silvermedaljören Johanna Gelfgren i laget ”Nuolja Nightriders/Team Nuolja” på väg upp på Duolbagorni. Foto: Henrik Dahlstedt

SM arrangerades av Kiruna KK och hölls i Kebnekaise den gångna helgen i samband med tävlingen Keb Classic. Deltagarna kunde tävla i alpin klass eller ski tour-klass, men det var bara den alpina klassen som hade SM-status.

Förutom dessa två huvudkategorier så tävlade deltagarna i klasserna dam, herr eller mix.

Under tävlingen, som pågår i två dagar, ska deltagarna förflytta sig mellan i förväg bestämda kontroller. Kontrollerna måste passeras i rätt ordning och före ett på förhand givet klockslag. Deltagarna tävlar i lag och laget måste hålla ihop under hela tävlingen.

Enligt Daniel Knabäck i förbundets skimokommitté bjöd den första dagen på fint väder och ganska bra snöförhållanden.

– Vi hade gemensam start klockan nio vid Kebnekaises fjällstation. Sedan gick banan genom Jökelbäcken över Björlings glaciär till Östra leden och upp till Kebnekaises sydtopp, och sedan över till nordtoppen för att där vända och ta samma väg tillbaka ner till Björlings glaciär, berättar Daniel.

– Därifrån så åkte deltagarna ner i Kitteldalen för att sedan ta sig upp på Duolbagornis topp genom att klättra Norra kraterkammen. Sedan firade de sig ner i rännan som leder ut i Duolbagornis karaktäristiska gryta och tillbaka till målet på fjällstationen.

Det var en tuff dag. Banan omfattade över 2500 höjdmeter och en sträcka på drygt 22 km.

Markus Lundholm och Erik Johansson i laget ”Parisarakademins IF” tätt följda av Jenny Råghall och Ida Nilsson i ”Moonvalley” på väg upp på Duolbagorni. Foto: Henrik Dahlstedt

Den andra dagen rådde betydligt sämre väder. Det blåste kraftigt och sikten var dålig så arrangörerna senarelade starten och valde en alternativ bana som låg närmare fjällstationen och på lägre höjd.

– Starten gick vid fjällstationen och banan gick upp en bit i Jökelbäcken. Där vände man för att sedan åka ner igen till skoterleden i dalen. Sedan följde man skoterleden tillbaka till fjällsstationen. Det gjorde man två varv och sista varvet avslutades med en firning ner för Kajpack och sedan in i mål. Det blev 1000 höjdmeter och en sträcka på 12 km, säger Daniel Knabäck.

Tävlingen Keb Classic vinter brukar gå av stapeln i början av april varje år.

Resultat patrull-SM i skimo 2022

Alpin dam
  1. Jenny Råghall (Kiruna KK) och Ida Nilsson (Kalmar KK)
  2. Johanna Gelfgren (Kiruna KK) och Sara Hale (Kiruna KK)
  3. Katarina Korhonen (Kiruna KK) och Sanne Backhed (Kiruna KK)
Alpin herr
  1. Markus Lundholm (IKSU Klättring) och Erik Johansson (Stockholms KK)
  2. Gustaf Mellgren (K4 Äventyrssport), Anders Wadholm (Uppsala KK) och Felix Dyrssen (Luleå KK)
  3. Rasmus Bergström (Kiruna KK) och Anton Söderlin (Kiruna KK)
Alpin mix
  1. Amanda Malis (Kiruna KK) och Maté Kerényi (Kiruna KK)
  2. Anna Dolk (Härjedalens KK) och Till Gutzen (Kiruna KK)
  3. Marlene Kanto (Göteborgs KK), Henrik Klevljung (Stenungsunds KK) och Tomas Tegeroth (Stenungsunds KK)
Jenny Råghall och Ida Nilsson på väg upp på Duolbagorni. Foto: Henrik Dahlstedt

Senaste nytt: