Tuff kamp i damtäten – Sarah Hale och Johanna Gelfgren vann SM i skidalpinism

SM i skidalpinism arrangerades under Keb Classic, 31 mars-1 april i Kebnekaise. Antalet startande var färre än vanligt, men det blev ändå en tuff kamp framförallt i damklassen, men även i mixklassen. Vi är nöjda, det blev en bra tävlingar, säger en av arrangörerna, Daniel Knabäck.

Patrull-SM, alltså SM i skidalpinism, blev en fin tävling. Foto: Henrik Dahlstedt

Keb Classic och SM i skidalpinism erbjöd fina tävlingsdagar även 2023, trots att väderprognoserna inför inte såg lovande ut. Banläggare och säkerhetsansvarige bergsguiden Krister Jonson hade flera alternativ på bansträckning, för att kunna välja en som gick att genomföra under säkra förhållanden (mer om banan längre ner).

Damklassen blev tight. Där gick laget Klättermusen om Boondoctors andra dagen, och det var inte mer än nio minuter som skilde lagen åt vid målgången efter nästan nio timmars tävling.

Sarah Hale och Johanna Gelfgren från Kiruna Klätterklubb i just Team Klättermusen vann till sist damklassen.

– Det var spännande! Pallen var en värdig dampall. Samma med mixklassen, säger Daniel Knabäck.

Mixklassen erbjöd också en bra tävling, med lag som verkligen satsade. Där gick Jenny Råghall och Dennis Haak, i laget HAAKar på Jenny, i mål som segrare. De representerar Kiruna Klätterklubb respektive K4 Äventyrssport.

Herrklassen vanns av Schmedjan Coffe Crew: Gustav Corin från Åredalens KK och Alexander Jemt från Kiruna Klätterklubb. Där blev det inga fler placeringar, eftersom ett lag, Sjeiken med Erik Engström och Oliver Hale, fick bryta då en av deltagarna tappade en skida på Sydtoppen och de andra lagen med svenska åkare inte klarade tidsgränsen.

Generellt var anmälningsläget lågt till årets Keb Classic.

– Dels tror vi att det ekonomiska läget spelar in, dels gick militär-VM i Boden veckan innan, så det var inga militärlag med. Sedan gick Åreskutan skimo samtidigt. Men det kan också bero på att flera som har varit med tidigare har varit med många år och vill kanske göra något annat. säger Daniel Knabäck.


Alla resultat från tävlingen och SM hittar du på Keb Classics sajt.


Tävlingsledningen om banan

Dag 1

Första tävlingsdagen var blåsig och snöig, så den fick läggas på lite lägre höjd. Som vanligt var det start vid fjällstationen, varifrån lagen sedan gick upp till Storsten och därefter tog sig ner till Kaipack för repellering. Efter repelleringen gick de upp i Jökelbäcken, till cirka 1200 meter, för att sedan åka ner till vinterleden. Där hudade de på igen för att ta sig tillbaka till stationen, för ett närapå likadant varv men utan repelleringen på Kaipack. Det blev 2300 höjdmeter.

Dag 2

Andra tävlingsdagen var det betydligt bättre väder, så då kom tävlingen upp på lite högre höjd. Det hade blåst och drevat in en hel del snö på den tänkta banan under natten, så även den fick ändras. Dragningen blev via Jökelbäcken upp till Östra leden till Sydtoppen. På Sydtoppen vände de tävlande för att ta samma väg ner till Björlings glaciär, för att därifrån åka ner i Kitteldalen. Väl nere var det dags att ta höjd igen och upp till Toulpagorni, för att genomföra det klassiska åket ner i Toulpagornis gryta. Till sist avslutade lagen med att ta sig upp i Jökelbäcken igen, till cirka 1200 meter, för att sedan vända tillbaka för att gå i mål på fjällstationen. 2500 höjdmeter blev det den dagen.

Enligt de tävlande var det ett bland dom finaste åken någonsin i Jökelbäcken, ner mot Kitteldalen och från Toulpagorni.

Foto: Henrik Dahlstedt
Foto: Henrik Dahlstedt
Foto: Henrik Dahlstedt
Foto: Henrik Dahlstedt
Foto: Henrik Dahlstedt
Foto: Henrik Dahlstedt
Foto: Henrik Dahlstedt