Klättrare avled på berget – säkerhetskommitténs utredning klar

En 28-årig man avled av ett plötsligt hjärtstopp när han den 12 juni klättrade på Dödlarsberget utanför Älvsbyn. Svenska Klätterförbundets säkerhetskommitté har utrett händelsen.

Dödsfallet inträffade under ett klätterläger som hölls av en kristen idrottsförening. Mannen, som var en av lägerledarna, förlorade medvetandet när han hade börjat klättra den andra replängden på en led.

Han blev hängande upp och ned. På standplatsen mitt på väggen stod hans två replagskamrater inknutna.

Av en slump befann sig ett tiotal soldater från bergsjägarplutonen i Arvidsjaur på berget. De kom till undsättning och såg till att den livlöse mannen och hans kamrater kom ned till backen.

Säkerhetskommittén har framför allt analyserat räddningsinsatsen. Trots den tragiska utgången så kan kommittén dra många positiva slutsatser vad gäller evakueringen och omhändertagandet av mannen.

Soldaterna från bergsjägarplutonen hade sjukvårdsutbildning, god kompetens i kamraträddning och hade tränat många gånger på liknande situationer. De hade en bår med sig, var välorganiserade och fattade en rad beslut som underlättade evakueringen av mannen, ända fram till tidpunkten då ambulansen kunde lämna platsen.

Läs utredningen om dödsfallet vid Dödlarsberget

dokumentsidan finns säkerhetskommitténs utredningar och artiklar samlade.

Senaste nytt: