”En bedrift att hålla ihop allt” – rekordstort NM/JNM i Lerum

Åsikter i följande text är skribentens och inte Svenska Klätterförbundets.

Ett historiskt stort NM/JNM, med 207 startande, arrangerades i Lerum i helgen. Landslagets Elise Mannerstråle tog hem segern i klassen Youth A. ”Jag tycker att tävlingen var mycket bra arrangerad och roliga problem med mycket variation”, kommenterar hon.

NM/JNM slog rekord i antalet tävlande och förbundets sportchef berömmer arrangemanget i Lerum. Foto: Grepp och Björn Pohl

Lerums Klätterklubb, gymmet Grepp och Svenska Klätterförbundet stod bakom arrangemanget av årets nordiska mästerskap. 226 klättrare var anmälda och efter visst bortfall blev det hela 207 startande i totalt fyra klasser.

Rekordanströmningen av deltagare gjorde arrangemanget större än förväntat, men allt flöt enligt planen. Patrik Blom, sportchef på förbundet, hyllar klubbens och gymmets insatser:

– Det var en enorm bedrift att hållla ihop allt. Vi fick ihop en fungerande tävling och det bjöds på mycket bra klättring. Rent allmänt var det väldigt bra stämning, säger han.

Svenska pallplatser

Utöver Elise Mannerstråles förstaplats i Youth A, efter en iskall insats där hon var tvungen att toppa ett problem vid en omklättring och helt enkelt bara gjorde det, stod Sverige för ett antal ytterligare pallplaceringar. Thea Novak gjorde Elise sällskap under prisutdelningen, då hon klättrade till sig en tredjeplacering. Gabriel Kern hamnade på samma plats i Youth A Boys, och hans glädje går inte att ta miste på.

En tredjeplats blev det även för Katrin Amann i seniorernas tävling, på damsidan. Bland herrarna slutade Hannes Puman på andra plats. Båda seniortävlingarna var tighta i toppen och det var en tuff kamp om pallplatserna.

Bland juniorerna knep Elliot Eriksson herrsilvret. I klassen med de yngsta klättrarna, Youth B, knep Filip Thuresson tredjeplatsen.

Marcus Gillberg, Emilia Andersson, Nathalie Vendsalu och Linus Qvarnström placerade sig alla på fjärde plats i sina klasser.

En gemensam insats

Youth A-segraren Elise Mannerstråle, som själv driver ett klättergym, kommenterar ledbygget:

– Jag tycker att vissa problem passade längre personer bättre och andra passade kortare. Nu är jag dock helt slut och kommer att vila några dagar, säger hon på måndagen.

Ewa Strömberg, från Lerums Klätterklubb och Grepp, var tävlingsledare. Hon är supernöjd.

– Det var nervöst innan, när vi visste hur många deltagare som skulle komma, men lokalen passade perfekt för den här typen av tävling. Alla som ställde upp som funktionärer kämpade hårt under två långa dagar. Även grannar till gymmet och stammisar hjälpte till, vilket var superkul. Och ledbyggarna jobbade 14-timmarsdagar, trots att de hade kunnat nöja sig med åtta.

Även hon lyfter den fina stämningen:

– Den var jättepepp även på kvalet. Det var ett nytt format som alla var lite ovana vid, vilket märktes lite bland deltagarna, men det blev roligare för publiken att se alla klättra. Det blev så bra som vi hade sett framför oss – vi kunde inte vara mer nöjda.

Landslagscoachen Oskar Norberg kommenterar landslagets insatser:

– Nordisk bouldering utvecklas. Vi svenskar både följer och ibland även leder denna utveckling. Målet är att bli en starkt nation på den internationella arenan, säger han.

Här finns alla resultat från tävlingen.

Se gärna streamen från finalerna i efterhand.

Elise Mannerstråle högst upp på pallen. Till vänster syns Thea Novak, som kom på tredje plats i klassen Youth A. Till höger, på andra plats, norska Camilla Sørbotten Marcussen. Foto: Sofie Mannerstråle

Senaste nytt: