Ett guld och tre silver till Tove Alexandersson – laget taggat efter EM

Europeiska mästerskapen i skimo avgjordes i Spanska Boí Taüll förra veckan. Truppen bestod av Tove Alexandersson, Johanna Åström och helt den nye åkaren Petter Engdahl, som gjorde premiär i landslagets färger. Förbundskaptenen Rémi Français och coachen David Lundsten var på plats i det snöfattiga Pyrenéerna, där tävlingarna fick gå på gräsbeklädda sluttningar och med snö som skrapats ihop i pisterna.

Snöfattiga berg när Tove Alexandersson jagade efter fransyskan Axelle Gachet-Mollaret i individuella tävlingen. Foto: ISMF

Tävlingarna, som pågick mellan 9-13 februari, inledes med sprint. Där har Tove haft stora framgångar under året, utan att ta något guld. Hennes främsta konkurrenter är Emily Harrop, Frankrike och Marianna Jagercikova, Tjeckien, och det såg länge ut som att det skulle bli Emily som skulle ta segern även denna gång, men, efter en fantastisk transition av sprintspecialisten Marianna Jagercikova, samtidigt som Emily Harrop strulade, var Marianna före Tove – med en lucka ned till Emily – inför sista transitionen till nedförsåkningen. Platserna höll sig även i mål och Tove tog sin första EM-medalj, ett silver i sprint. Johanna Åström kom på plats 28.

Tove Alexandersson på pallen under EM. Foto: ISMF

Dagen efter var det den vertikala tävlingen och där var alla svenskar på startlinjen. Tove kände sig inte helt återhämtad från dagen före, men kunde ändå inledningsvis utmana storfavoriten Axelle Gachet-Mollaret. Krafterna höll inte hela vägen och Tove tog ännu ett silver med bronset till österrikiskan Sarah Dreier, vilken var nästan minuen bakom. Johanna Åström tog ett kliv framåt i placeringarna med en fin 14:e-plats – hennes bästa placering hittills i år.

Debutanten på herrsidan, Petter Engdahl, gjorde sin premiär och kämpade sig till en 29:e-plats i det 52 man starka startfältet. Petter har en bakgrund inom längdskidor och har tidigare kört världscup på 15 km och 5 mil i längdlandslagets färger, men har senaste åren gått över mer till bergslöpning.

Petter Engdahl sammanfattar tävlingarna: ”Först av allt har det varit en väldigt kul och lärorik vecka även om resultaten inte riktigt var vad jag hoppats på. Jag sliter en del med blodcirkulationen i fötterna sedan tidigare, så det blev långt ifrån den upplevelse eller känsla under loppen som jag hade sett fram emot. Jag hoppas kunna lösa de problemen snart, och oavsett var det en nyttig erfarenhet för framtiden att vara här och att tävla mot de bästa i världen och se vad jag behöver bli bättre på. Det känns inspirerande att testa på något nytt och jag tror att skimo är en sport som passar mig bra, speciellt vertikal och individuella distansen”, säger han.

Petter fortsätter: ”För framtiden har jag har tänkt köra någon Norgecup för att få lite mer träning och rutin vid byten och teknik. Känns det bra kanske jag väljer att åka sista världscupen i Frankrike. Jag tycker som sagt att det är väldigt spännande med skimo och jag kan se mig själv satsa mot OS 2026!”.

Petter Engdahl på väg upp under den individuella tävlingen. Foto: Martina Valmassoi

Efter en välbehövlig vilodag på fredagen genomfördes höjdpunkten på mästerskapen: den individuella distansen. Tove var nu återhämtad och låg tätt i rygg på Axelle Gachet-Mollaret under hela tävlingen. Axelle är regerande världsmästare och har vunnit alla individuella tävlingar i år. Tyvärr gick det inte hela vägen den här gången för Tove, som kom i mål endast fem sekunder bakom vinnaren Axelle, med en stor lucka om nästan tre minuter till bronsplatsen. Med lite effektivare byten är segern definitivt inom räckhåll framöver.

Johanna Åström fortsätte sin positiva trend och tog en 15:e-plats på en distans där hon haft svårt i år. Efter den individuella tävlingen stod det klart att Tove var klar segrare av den kombinerade tävlingen och tog därmed sitt första guld.

Johanna Åström känner sig nöjd med helgen och sammanfattar: ”Med tanke på att det inte gått så bra på tävlingarna tidigare i vinter hade jag inte särskilt höga förväntningar på tävlingarna under EM. Jag ville mest hitta tillbaka till den goda känslan och den var jag och nosade på under vertikalen och individuella. Så det var kul! ”

Petter Engdahl fick slita rejält med fotproblem men tog sig ändå runt i mål med en 40:e-plats och en stor erfarenhet rikare.

Johanna Åström kämpar under det vertikala loppet. Foto: ISMF

Tävlingarna avslutades med det nya OS-formatet mixstafett vilket betyder att en dam och en herr kör två varv var på en förlängd sprintbana. För Sverige körde Tove ihop med Petter. Det svenska laget gjorde en bra insats efter förutsättningarna och tog en 12:e-plats.

Sammanfattningsvis blev det både många medaljer till Tove Alexandersson, tre silver och ett guld, men framförallt många goda erfarenheter för alla atleter inför kommande år, där OS 2026 nu kommer allt närmare. Förbundskaptenen Rémi Francais är nöjd med laget: ”The team is in really good shape physically… We know what our weaknesses are. Need to work more on the technic. We are still losing too much time in transitions”, säger han.

Närmast blickar Rémi Francais och skimolandslaget mot långdistans-VM, som avgörs som en patrulltävling: ”Next big objective is the long distance world championships at Tour du Rutor and the two remaining World Cup in Val Martello and Flaine. We haven’t decided yet who is going to team up with Tove but we should be able to know in the next two weeks.”