Frankrike kan kräva 15000 euro av klättrare som vill upp på Mont Blanc

En fransk borgmästare hotar med att införa en deposition på 15000 euro för den som vill klättra Mont Blanc.

Pengarna ska täcka en eventuell räddningsinsats och begravningskostnader.

– I dag är det väldigt farligt, nästan suicidalt, att gå upp på Goûter Route, säger Jean-Marc Peillex till BBC.

Mont Blanc sett från den italienska sida. Foto: Simo Räsänen

Klimatförändringarna har gjort att klättringen i Mont Blanc-massivet har blivit mycket farligare, vilket klätterförbundet tidigare har skrivit om. Framför allt inträffar många stenras.

På Goûter Route, mellan hyttorna Tête Rousse och Goûter, dog 102 personer under åren 1990-2017 och i dag har det varma vädret gjort klippan ännu mer instabil.

Jean-Marc Peillex, borgmästare i Saint-Gervais-les-Bains anser att det är ”rysk roulett” att klättra leden på grund av alla stenras. Han har inga lagliga möjligheter att förbjuda folk att klättra Mont Blanc, men vill införa en deposition på 15000 euro.

Det är den genomsnittliga kostnaden för en räddningsinsats samt en begravning.

– Det är oacceptabelt att franska skattebetalare bär de här kostnaderna, säger han.

Borgmästaren menar att de som klättrar Goûter Route är ”pseudoklättrare” som gör det ”med döden i ryggsäcken”. Han har låtit stänga hyttorna Tête Rousse och Goûter.

Den 30 juli försökte en grupp rumäner, klädda i shorts och gymnastikskor, klättra Mont Blanc. Poliser i en helikopter ropade åt dem genom helikopterns högtalarsystem att vända.

– Klättrarna vände tillbaka, men förklarade att de skulle återvända nästa dag!

På den italienska sidan av berget är tongångarna annorlunda. Roberto Rota, borgmästare i Courmayeur, är kritisk till det franska förslaget.

– Vi som administratörer kan begränsa oss till att berätta om dåliga förhållanden på leder, att be om en deposition för att klättra till toppen är surrealistiskt, säger han till Corriere della Sera.

Senaste nytt: