Biopremiär: Robin Tryggs film ”Bortom Tingri” – om Everest, jordbävningen och en livsresa

Klättraren och äventyraren Robin Trygg, 35, råkade göra en film. Produktionen blev så pass bra att SF köpte distributionsrätten i tio år, och nu går den upp på bio i många svenska städer. – Spännande, säger Robin Trygg.

Robin Trygg har gjort en film om klättring och Mount Everest, som går upp på bio den 10 juni. ”Det är inte en ny 14 Peaks eller Free Solo. Det är klart det är klättring i filmen, men det är inte det som är budskapet. Det är mer en personlig resa, en liten kille som kliver in i det där och så får man se vem som kommer ut på andra sidan”, säger han.

Vid lunchtid på onsdagen sätter Robin Trygg upp bioposters på Grand i Stockholm. Där och då är det förhandsvisning för medier, med bland annat TT representerade, och på kvällen väntar en stor visning för bland annat sponsorerna. Över 200 personer ska se filmen på onsdagskvällen, ett par dagar innan den har premiär på SF i många svenska städer.

– Det kändes fint att plocka ner Top Gun med Tom Cruise och sätta upp den här, säger Robin Trygg nöjd.

Han är äventyraren som bara gled in på klättring. Fotbollsspelaren som hamnade på Korsika, där ”alla sportklättrade”.

– Där föddes intresset, även om jag var kass med mina stora fotbollsben. Sedan läste jag 8000+ av David Lagercrantz. Jag gjorde ett berg efter ett annat, fick mycket hjälp av Göran och Renata med att komma i kontakt med rätt folk. Först vandrade jag bara till Everest basläger och fick se miljöerna. Jag hade trott att det var supermänniskor som gjorde sådant, men så såg jag där att det var vanliga människor där…

Han beskriver det lika enkelt som filmen, den som också ”bara blev”.

Ungefär så här gick det till: 2011 blev Robin yngste svensk att bestiga Mount Everest, 2015 hamnade han och vännen Chhiring dorje Sherpa mitt i den stora jordbävningen, den som krävde nästan 9000 människoliv och förändrade Robins syn på bergen och hans livsval. Någonstans där föddes filmen, utan att han visste om det.

Hur kom du på idén att göra den?
– Jag gjorde aldrig det. Jag har dokumenterat för att visa upp på föreläsningar och ha som minne. Efter jordbävningen när vi hamnade mitt i kaoset träffade jag en kille som heter Peter Svensson, som är dokumentärfilmare. Han följde med och filmade sista försöket 2016… Tanken från början var att släppa den på Youtube, men så fick vi chansen att visa upp den för SF. Det slutade med att de köpte distributionsrätten i tio år, säger Robin Trygg.

Varför ska klättrare se filmen?
– Går man på bio är det ju fantastiska vyer. Det är en film som är gjord för stora format. På ett öppet och ärligt sätt beskriver den både när det går bra och när det går käpprätt åt skogen. Är det värt det, med allt man får offra?

Filmen ”Bortom Tingri” har premiär 10 juni. Se gärna den officiella trailern hos SF.

Film: Bortom Tingri

Medverkande: Robin Trygg, Chhiring dorje Sherpa, Oskar Kihlborg, Göran Kropp med flera
Längd: 90 minuter
Exekutiv producent: Kave Raufi
Regi: Peter Svensson
Producenter: Mingma Tenzing Sherpa, Kave Raufi, Ulrik Hansson, Peter Svensson
Distributör: SF Studios


Senaste nytt: