Said Belhaj bjuder in till klätterfestival

Said Belhaj har tillbringat mer än ett år med att göra nya leder på västkusten. Nu bjuder han in till en klätter- och musikfestival för att presentera flera nyutvecklade berg.

Said brukar ofta vara på resande fot, på väg till olika klätterområden i världen. Men när pandemin slog till 2020 tog resandet tvärstopp.

– Vi var på väg ned till Marocko förra våren med bilen full av bultar, men fastnade i Frankrike, berättar han.

I stället återvände han till västkusten och började fundera på vad han skulle göra med bultarna.

– Jag tittade på två berg som jag tidigare tänkt att man kan göra leder på, men eftersom jag varit så lite i Sverige de senaste åren så hade det inte blivit av. Jag började på stället som kallas Gule Torsk i folkmun. Sedan fortsatte det av bara farten.

Sedan dess har Said satt upp över 50 leder från 5b till omkring 8c+. De flesta av lederna finns i området Bodeland i Bohuslän, men nya leder har också tillkommit på Majoreberg utanför Uddevalla.

– De här bergen ser inte ut som typiska berg i Bohuslän utan är mer lämpade för sportklättring. Det är kompakt, brant, blockigt och grepprikt, inte så mycket sprickor, säger han.

Den 20-22 augusti arrangerar Said en festival i Bodeland då han presenterar fyra nya sportklippor som han, med visst bistånd från några vänner, utvecklat. Förutom klättring och föredrag av Hannes Puman, Paula Voldner, Ulrika Tiegs och Niklas Björnestedt med flera, utlovas levande musik med bland andra Bamba Fall och Ashar Khan.

– Jag ville offentliggöra klipporna på något sätt och tänkte att det vore kul att göra något i samband med det. Eftersom jag har arrangerat mycket musikgrejer i mitt liv så kändes självklart med klättring på dagen och musik på kvällen, berättar Said, som både är professionell musiker och klättrare.

För den som inte kan åka på festivalen så arrangerar Svenska Klätterförbundet och Bohusläns Klätterklubb ett liknande event i Bohuslän den 25-26 september. På den nationella träffen blir det föredrag, klätterloppis och naturligtvis klättring. Klätterförbundet återkommer inom kort med mer information. Anmäl dig här.

Det är värt att påminna om att i Bodeland finns störningskänsligt djurliv. På ett berg med några äldre leder har Bohusläns KK tagit initiativ till ett frivilligt tillträdesförbud under 1 mars-15 juli varje år.

På sikt kan det hända att en eller flera av de nya klipporna också blir belagda med klätterförbud, antingen tillfälliga eller permanenta, under första halvan av året. Det beror helt och hållet på var djuren väljer att röra sig i framtiden.

I filmen nedan, plåtad av Tor Johnsson, klättrar Said Suntory Time (8b+) på ett av bergen i Bodeland.

Mer information om klätter- och musikfestivalen