Varmt kval avklarat under junior-EM i Graz

Juniorlandslaget befinner sig i Graz i Österrike och har klarat av kvalet under junior-EM i bouldering. Tyvärr tog sig ingen svensk till semi i det stekheta gymmet, där temperaturen ligger runt 35 grader. Laget samlar dock goda erfarenheter och fick testa ett nytt tävlingsformat.

Invigningsceremonin vid junior-EM i Graz. 280 atleter deltar, varav tio från Sverige. Foto: Björn Strömberg

Totalt 31 nationer gör upp under junior-EM i bouldering i Österrike, där förbundskapten Björn Strömberg är på plats med svenskarna. På fredagen vid lunch är alla kval avklarade, och det står klart att Sverige helt missade semifinalerna (resultat finns under texten).

– Tyvärr. Vi hade hoppats på någon semi, men det är sjukt varmt här nere och väldigt tuffa rundor. En topp har i princip räckt för att gå till semifinal. Det var väldigt små marginaler, och de var inte på vår sida den här gången, säger han.

Gymmet är oerhört varmt.

– Det är säkert 35 grader i hallen. Luften står helt stilla, det är så klibbigt och handlar mycket om att försöka hålla sig kall, säger Björn Strömberg.

Laget kom till Graz på onsdagen, deltog i invigningen på kvällen och kvalade under torsdag och fredag. Under helgen blir det fokus på att se och lära, och förhoppningsvis klättra lite.

IFSC:s nya format användes under tävlingen: Flash. Tävlingen sker utan den sedvanliga isoleringen och dessutom får klättrarna se filmer på hur lederna klättras innan de tar sig an dem. Smidigare för arrangörerna, som slipper upprätta stora ytor och organisation för isolering, och mindre risk för fusk. Tanken är att tävlingarna ska bli mer rättvisa.

Björn kommenterar formatet:

Lottningen spelade stor roll. Två nya sätt att lösa problemen kom upp under tävlingen och de som klättrade efter det hade fördel, säger han.

Härnäst väntar EM för seniorerna, som sänds på SVT från den 12 augusti.

15-åriga Astrid Muth från Kvibergs Klätterklubb gjorde sin första internationella bouldertävling. ”Hon klättrade jättebra, men fick inte riktigt resultaten med sig”, säger Björn Strömberg.
Elliot Eriksson, Nacka Värmdö Klätterklubb, påhejad av restan av gänget. Foto: Björn Strömberg

Alla resultat finns på IFSC:s sajt. Så här gick det för svenskarna:

Junior, male
33. Elliot Eriksson
42. Albin Meyer

Youth B, male
25. Simon Borgh
41. Filip Thuresson
43. Linus Qvarnström

Youth A, female
40. Elise Mannerstråle
40. Thea Novak
48. Linda Asterling

Youth B, female
31. Nathalie Vendsalu
40. Astrid Muth


Senaste nytt: