Dramatiska räddningen från Annapurna – Bogdanov om misstagen på berget

Under honom passerade glaciärer och isfall, snö, moln. Att hänga i en longline från en räddningshelikopter, på över 6000 meters höjd, var en ”galen upplevelse”. Helikoptern räddade svensken Tim Bogdanov från vad som kunde ha blivit hans död på Annapurna. Han redogör nu för de misstag han gjorde på berget, i hopp om att andra ska kunna lära av dem.

Tim Bogdanov på toppen av Annapurna den 28 april 2022. Runt handleden har han ett armband från guddottern Ella. Den här bilden togs strax innan det förrädiska ovädret drog in.

→ 7 tips från Tim Bogdanov efter Annapurna – under artikeln

När göteborgaren Tim Bogdanov stod på toppen av Annapurna I var glädjen total. Det var den 28 april och han hade just bestigit sitt tredje 8000-metersberg, efter Dhaulagiri och Manaslu. Men snart vände allt. Vädret blev dramatiskt sämre.

En sherpa, som var på toppen med en indisk expedition, sa: ”Nu måste vi gå ner. Dåligt väder är på ingång, vi måste verkligen gå”.

Där, vid toppen, sker saker som inte får ske. Han får problem med ett stegjärn och kommunikationsradion byter frekvens. Han kan inte längre använda den och är bortkopplad från baslägret.

Total whiteout

Klockan är halv tre på eftermiddagen när de går ner. Snart drabbas gruppen av en total whiteout. De ser ingenting alls och det blåser hårt. De tvingas stå stilla och bara vänta. Det här händer på cirka 7700 meters höjd, berättar Tim.

– Det är tufft för kroppen att stå där, utan syre. Det kändes som en timme, men var kanske tjugo minuter. Den indiska gruppen satt och andades in syrgas ett par minuter var. De var bara en sherpa i det indiska teamet och jag som inte hade det.

När sikten klarnar blir i princip hela berget synligt. Det är dags att röra sig nedåt igen. För den indiska gruppen går det bra, men problem uppstår för Tim.

– Mitt mentala tillstånd försämras. Jag hade lämnat mina goggles i tältet för att minska på vikten, och det var ett misstag. Jag såg ingenting i mina solglasögon i ovädret och tog av dem. Det var därför jag fick dålig syn. Det var dumt, det är goggles man ska ha.

Skymningen faller

Klättrarna hittar fasta rep och rör sig nedför berget snabbare. Skymningen faller. Den indiska gruppen har sitt tält längre ner och försvinner framför honom.

Nedanför toppen hade han mött sin vän, en italiensk rutinerad klättrare vid namn Giampaolo Corona, men han är också borta. Han har sannolikt tagit fel väg.

Tim Bogdanov är ensam.

Han rör sig långsamt för att hitta sitt tält, men ingenstans finns det. Han har ingen aning om att han är cirka 300 meter för högt upp.

Den här bilden kommer från en av flera filmer som Tim Bogdanov tog på Annapurna I. Foto: Tim Bogdanov

Hallucinationer kommer och går och de närmaste timmarna är tuffa. Han ser pannlampor och tror att hjälp är på väg, men han tar fel. Han får syn på tält där det inte alls finns tält, när han desperat försöker lokalisera sitt eget.

– Jag såg ett tält upplyst i orange och ett som blinkade med röd färg. Känslan var lite julgransbelysning. Vet inte varför jag kom att tänka på det, men det var det jag såg. Ett blinkande tält. Jag klättrade längre ner och ljusen försvann. Tänkte: Varför är de inte upplysta? Har de gått och lagt sig? Det var lite besvikelse. Jag förstod inte att det var hallucinationer, säger Tim.

Han klättrar uppåt i stället. Det går långsamt, han tar sig kanske 50 höjdmeter. Han blir trött och det är mörkt. Uppe på 7000 meters höjd finns inget alternativ. Han kopplar in sig i de fasta repen och stannar. Det blir natt.

Ett livsfarligt måste

På sig har Tim sin dunoverall, kängor, handskar och solglasögon. Han har fortsatt ingen syrgas.

– Jag insåg att jag måste vänta. Det kändes inte så kallt. Jag sov några timmar, vilket också är farligt. Du kan dö där.

Fredagen den 29 april gryr. Solen går upp. Han förstår att händerna inte är som de ska och inser att han måste ner. Snabbt. Så han klättrar. Han ser bättre nu när det är sol, men allt är suddigt. Och: Någon gång under natten har han tappat en isyxa och sin satellitsändare. Han kan inte skicka ut SOS-signaler.

På morgonen, efter natten på 7200 meter utan tält, ser Tim de första tecknen på förfrysningsskador. Foto: Tim Bogdanov

Tim finner äntligen sitt tält och sin italienske vän Giampo. Han stannar inne och äter och dricker i några timmar. Ropar på italienaren, men det är tomt i hans tält. Även vännen var en hallucination.

– Det känns som att hjärnan skapade det jag ville se, från ingenting. Det är lite intressant men också väldigt läskigt.

Han befinner sig nu på 6950 meter. Plötsligt dyker en räddningshelikopter upp och han får snabbt på sig selen. Klättraren Gelje Sherpa firas ner, fäster karbinen i selen och de lyfter. Från en longline ser han glaciärer, isfall och Annapurnas storhet, detta omtalade berg på över 8000 meter.

Bilder från räddningsaktioner på Annapurna, dock med andra klättrare. På Instagram finns hela filmer, både hos sherpan som räddade Tim och hos helikopterpiloten, från andra räddningsinsatser. Se länkar under artikeln. Foto: @hopperschoppers och @gelje_sherpa_

Tim kollar hur karbinen är fäst i selen och inser att det är bäst att lita på Gelje Sherpa. Han håller hårt i repet, där de hänger under helikoptern. Färden till baslägret tar ett par minuter.

– Den sträckan hade nyss tagit mig fem dagar att gå och klättra. Jag är väldigt tacksam över att piloterna kan området.

Hade du kunnat ta dig ner på egen hand?

– Jag vill tro att jag kan det, men mina händer hade blivit ännu mer skadade. Jag skulle inte ha några händer kvar, det är mycket reparbete på Annapurna.

Vill upp igen

Han lämnas för behandling i baslägret och helikoptern flyger uppåt igen. Teamet räddar även Giampaolo Corona från berget.

Tim Bogdanov, nu hemma i Göteborg där han behandlar sina svårt frostskadade fingrar, tänker inte sluta med höghöjdsklättring. Många erfarenheter rikare planerar han att ge sig upp igen.

– Jag dog nästan där, men jag kommer att göra det igen. Jag njuter av att ha ett liv fullt av upplevelser. Nu vet jag mer var gränsen går. Jag gick nästan över den denna gång. Den erfarenheten gör det lättare för mig att ta bättre beslut på andra 8000-metersberg framöver.

Annapurna 2022. Lockelsen att ge sig ut igen är stor. Tim hoppas kunna göra fler berg utan syrgas, men först måste han återhämta sig. Foto: Tim Bogdanov

7 tips från Tim Bogdanov efter Annapurna I

Under Annapurnabestigningen lärde sig Tim Bogdanov ett antal saker som kan vara bra att ta hänsyn till vid höghöjdsklättring. Ett antal faktorer påverkade hans bestigning negativt.

Energin. Det är viktigt att spara på krafterna till toppattacken. Tim gick ut för hårt dagarna före, bland annat genom att gå i täten och öppna spår i snön för de andra klättrarna. ”Det kan ha bidragit till att jag inte var lika snabb på berget som jag hade varit om jag var utvilad”, säger han.

Goggels: Försök inte spara på vikten genom att skippa dem – de behövs. Tim hade bara solglasögon med sig till toppen och såg ingenting i ovädret. Hans syn påverkades negativt när han tog av sig solglasögonen.

Utrustningen: Var riktigt petig med din utrustning. Tims stegjärn lossnade eftersom de inte passade perfekt till skorna. Nästa gång väljer han stegjärn som är bättre anpassade till det specifika berget, som exempelvis för isklättring på Annapurna, eftersom det är mycket vertikal is där. Tim tappade även en isyxa under natten när han sov utomhus och säger att han kunde ha varit mer noggrann med att fästa den med slingan i selen. Samma sak med en satellitsändaren för att sända SOS-signaler. Även den kunde han ha hanterat bättre – den föll av i samband med att han tappade isyxan, då den satt i samma karbin.

Tekniken: Lär dig kommunikationsradion på förhand. Tim sov med radion i sovsäcken för att spara batteri, vilket kan vara klokt. Han råkade dock komma åt fel knappar, eftersom radion bytte frekvens. Väl uppe på toppen visste han inte hur han skulle återställa den och tappade därmed kontakten med baslägret.

Försäkringen: Se till att din försäkring täcker det du ska göra. Inför en tidigare 8000-metersbestigning kontrollerade Tim vad försäkringen täckte. Då ingick helikopterräddning, men nu täckte den inte räddning med helikopter på över 5000 meter. Tim tipsar även om att kolla så att försäkringen täcker kostnaden för all vård. Eventuellt är det läge att teckna ett par olika försäkringar.

Starten: Börja i rätt tid. Vi har inte gått in på det i artikeln, men Tim började bestigningen senare än planerat på grund av kö vid topplägret. I efterhand tänker han att han borde ha börjat tidigare för att undvika det dåliga vädret. ”Jag borde ha tänkt på att det kunde bli kö på berget. Folk håller för låg nivå på klättringen, det går för långsamt”, konstaterar Tim.

Tältpositionen: Markera tältet. Tim hade svårt att hitta sitt tält i mörkret, på vägen ner. Nästa gång tänker han göra en GPS-punkt där han placerar sitt tält. Då kan han se om han är över eller under punkten om han kommer tillbaka i mörker. Han har för övrigt alltid med sig en powerbank till telefonen, klockan, pannlampan och videokameran. Håller klättraren telefonen innanför dunoverallen tappar inte batteriet styrka så snabbt.


Tips på mer info online

Här räddas Tim Bogdanovs italienske vän, klättraren Giampaolo Corona, från Annapurna.

Här flyger räddningsmanskapet ner en indisk klättrare.

Här är ett par bilder från helikoptern, när teamet letar efter Tim och Giampo.

Amerikanske klättraren Alan Arnette har publicerat en lång intervju i podcastform där Tim Bogdanov berättar om sina upplevelser.


Senaste nytt