Svenske alpinisten Tim Bogdanov kan förlora fingrar efter Annapurna

Göteborgaren Tim Bogdanov, 37, drabbades av allvarliga köldskador efter att ha nått Annapurnas topp i slutet av april. Han kunde ha dött på berget, men räddades med helikopter. Hemma i Sverige fick han ett tufft besked: Vården ger honom inte den vård han själv anser sig behöva. För att inte förlora sina fingrar, tvingas Bogdanov nu bekosta sin egen behandling.

Tim Bogdanov, svensk alpinist, har drabbats av svåra skador på fingrarna efter sin bestigning av Annapurna. Foto: Instagram/@timbogdanov_mountains

Den 28 april nådde den svenske alpinisten Tim Bogdanov toppen på Annapurna, ett 8000 metersberg som är välkänt som farligt att bestiga. Det är Tims tredje topp över 8000 meter. Han gjorde bestigningen utan syrgas och på egen hand, inte som del av en expedition, till viss del med hjälp av fixerade rep.

Uppe på toppen var det ren glädje.

– Jag var stolt. Vi tog bilder för att kunna bevisa att vi hade varit där, säger Tim Bogdanov, som hade fått sällskap av en grupp indiska klättrare.

Vädret försämrades

Därefter blev vädret uselt och problemen började, något som Bogdanov berättar om i en intervju på Youtube. Vi på klätterförbundet återkommer till det som hände på Annapurna längre fram, men kortfattat ledde ett antal misstag till att Tim Bogdanov tillbringade för lång tid högt upp på berget. En tuff situation utan syrgas och i dåligt väder.

Han tror att han hade kunnat ta sig ner själv, men är glad att en räddningshelikopter kom till undsättning.

– Mina händer hade blivit ännu mer skadade. Jag skulle inte ha några händer kvar, konstaterar Bogdanov.

Tungt besked i Sverige

Efter behandling med varmt vatten i baslägret blev det fyra dagars droppbehandling på sjukhus i Kathmandu i Nepal. Därefter flögs Tim Bogdanov hem till Göteborg, där han möttes av ett tungt besked. Behandlingen från Nepal fanns inte att tillgå, och läkarna skulle inte ge behandling i tryckkammare.

– Tryckkammaren var full och och det var samma sak på Karolinska. Det finns inte tillräckligt med studier för att läkarna ska kunna säga att det är en okej behandlingsmetod för köldskador, så… Jag gör det själv och jag betalar själv. Jag har inget val, säger Tim Bogdanov.

Han har hittat en privat tryckkammare i Göteborg, där han kan hyra in sig för behandling. Planen är att han ska göra 40 behandlingar (två om dagen, à 1 timme och 45 minuter vardera) för att öka stamcellsproduktionen. Syremolekylerna blir mindre i tryckkammaren och når längre ut i den skadade vävnaden i fingrarna, förklarar Tim Bogdanov.

Samlar in pengar privat

För att klara av den kostnaden har Bogdanov startat en privat insamling. I den insamlingen ingår även kostnaden för räddningshelikoptern, som hans försäkring inte täckte.

– Det var ett av mina stora misstag. Jag hade kollat med mitt försäkringsbolag tidigare, inför en annan av 8000-metersbestigningarna, och då ingick helikopter. Nu finns en policy om att räddning över 5000 meter inte ingår. Jag vet inte om de har lagt till den här policyn efteråt, men jag hade inte gjort tillräcklig reserach. Det var ett stort misstag.

Tim Bogdanov hoppas att insamlade medel kan bekosta den behandling som krävs: de 20 dagarna med många timmar i tryckkammaren.

– Jag har lite över tio dagar kvar, sedan ska vi göra en utvärdering, säger Tim Bogdanov.

Vill ut i bergen igen

Det har gått 14 dagar sedan han stod på toppen av Annapurna, och tretton dagar sedan han fick sina första symptom på förfrysningsskador. Via sitt konto på Instagram delar Tim Bogdanov upplevelser från såväl denna expedition som tidigare, och de förberedelser som krävs. Målet är att han ska ut i bergen igen, med alla fingrar intakta, även om läkarna har sagt att det ser illa ut för två fingrar på vänsterhanden.

– Det är en skada som tar tid att läka. Man behöver tid. Mycket mer tid, än att bara kapa fingertopparna. Det finns en brännande känsla av aktivitet inuti, även om de ser döda ut på utsidan. Jag har känsel kvar på utsidan och naglarna växer fortsatt. Jag vet inte hur det kommer gå, men jag måste försöka göra mitt bästa för att rädda dem, säger Tim Bogdanov.


Senaste nytt: