Tove Alexandersson blev Årets kvinnliga idrottare – igen

Årets kvinnliga idrottare – igen! Tove Alexandersson hyllades på Idrottsgalan på måndagskvällen. ”Det känns otroligt kul att få det här priset. Jag har verkligen haft ett helt fantastiskt år”, sa skimostjärnan, som lyfte hur tufft det är för idrottens unga i pandemin i sitt tacktal.

2021 var ett makalöst år för Tove Alexandersson. I skimon vann hon VM-guld, dubbla VM-silver och ett VM-brons. I orienteringen blev hon historisk, med guld i samtliga fem VM-distanser. Hon tog även två EM-guld och slutade som totalvinnare i världscupen.

Hur kunde hon annat än bli Årets kvinnliga idrottare?

Tove Alexandersson, som befinner sig mitt i världscupsäsongen och i helgen vann ett lopp och tog silver i ett annat, deltog i galan via länk. I sitt tacktal riktade hon strålkastarna mot situationen för de unga och idrotten under 2021.

– Jag är så oerhört tacksam över att ha kunnat hålla på med idrott och elitidrott. Det har varit ett tufft och utmanande år för många, kanske speciellt för barn och ungdomar. Jag hoppas verkligen att vi elitidrottare har kunnat inspirera till att kämpa och hålla på med idrott. Jag hoppas verkligen att det ska kunna bli mer normalt igen och att idrotten ska kunna fungera som vanligt igen. Tack så jättemycket, sa Tove Alexandersson.


FAKTA/Tove Alexandersson vann både Jerringpriset och Årets kvinnliga idrottare var för säsongen 2019. Då vann hon även Svenska Dagbladets Bragdguld 2019. Hon var även i år nominerad till Jerringpriset, som kallas ”svenska folkets pris” eftersom det är ett pris som avgörs via telefonröstning, men fick där se sig besegrad av svenska landslaget i hoppning.


Årets kvinnliga idrottare: Tove Alexandersson!

Senaste nytt: