Maria besteg (nästan) Manaslu

Den 30 september i år stod Maria Granberg, 35, på toppen av Manaslu, världens åttonde högsta berg, i Himalaya.

Trodde hon.

Det visade sig efteråt att hon hade några meter kvar.

Från Maria Granbergs expedition till Manaslu (8156 m).

Äventyraren från Värmland, numera bosatt i Åre, berättade om händelsen på sin Instagram och har fått beröm och uppskattning för sin ärlighet.

– Detta var min andra 8000-metersexpedition och planen var att klättra Manaslu utan syrgas tillsammans med Fura Chheten Sherpa samt ytterligare en backup under toppnatten. Vid drygt 7650 meter behövde jag dock av säkerhetsskäl börja ta syrgas och vi tog oss sedan vidare till det som kallas för ”foresummit” och som ligger fem-sex höjdmeter under den högsta punkten, säger hon.

Men det visste inte Maria då. Hon var säker på att hon hade nått toppen.

Hon fick senare veta att det är extremt ovanligt att någon klättrar till den riktiga toppen på hösten eftersom riskerna är för stora. I princip alla stannar på förtoppen, vilket officiellt räknas som en godkänd bestigning.

Maria Granberg på Manaslus förtopp.

– Transparens har alltid varit viktigt för mig så det kändes som en självklarhet att skriva öppet även om denna del av expeditionen. Jag är en aningen förvånad över att fler inte gör detsamma. Hade vi sett fler rapporter om detta under åren så hade troligtvis goda förändringar gjorts långt tidigare, men bättre sent än aldrig, säger hon.

Himalayan Database har beslutat att registrera samtliga som nådde förtoppen 2021 som en ’summit’, det vill säga en lyckad bestigning till toppen. Men det kommer att ändras från och med 2022, vilket är väldigt bra för framtida expeditioner.

Maria Granberg började klättra alpint för ungefär tio år sedan och i maj 2016 blev hon den fjärde svenska kvinnan att bestiga Mount Everest. I augusti samma år besteg hon Elbrus, som med sina 5642 meter är Europas högsta berg.

Elbrus blev dramatiskt. Maria träffades av blixten på väg mot toppen, men fick inga allvarliga skador och kunde ta sig tillbaka till baslägret. Nästa dygn laddade hon om och gjorde ett nytt toppförsök och denna gång lyckades hon.

Från expeditionen till Manaslu.
På väg mot (för-) toppen.

Senaste nytt: