Matilda Söderlund gör Niemisis (9a) i Niemisel

Matilda Söderlund, 31, har gjort den första repetitionen av Niemisis, Sveriges svåraste led.

– Mitt längsta projekt någonsin, säger hon.

Matilda Söderlund på Niemisis. Foto: Bill Hamilton

På Instagram berättar Matilda om kampen för att sända landets hittills enda 9a. Hon började jobba på leden våren 2021. Det året blev det 35 dagar i Niemisel, som ligger i Luleå kommun, men inget sänd. I somras besökte hon berget i två dagar och den här resan tog det tio dagar innan hon äntligen kunde fira sin redpoint.

– Det är den svåraste led jag gjort och också den led som jag har spenderat mest tid och försök på, skriver hon.

Niemisis bultades och namngavs för flera år sedan av Kristoffer Lindbäck. År 2020 gjorde Hannes Puman förstabestigningen. Hannes döpte leden till ”Nybörjare” och hävdade skämtsamt att graden var 7b, vilket dock få trodde på.

I helgen blev Matilda Söderlund den förste att repetera leden. Efter att ha pratat om lednamnet med Kristoffer och Hannes kom de överens om att byta tillbaka till Niemisis. Matilda föreslår graden 9a efter noggranna överväganden.

Matilda har klättrat 9a förut. Det var leden The Elder Statesman i tyska Frankenjura, som hon sänkte 2019. Niemisis tycker hon uppenbarligen är aningen svårare, även om hon bedömer båda lederna som 9a.

En annan imponerande prestation som vi måste nämna är 17-årige Gabriel Kerns redpoint av den monstruöst överhängande Inshallah (8c+) på Kalymnos den 18 juli, se filmen nedan.

Senaste nytt: