Hannes Puman gör hård nytur i Niemisel

Hannes på ett av försöken. Foto: Fredrik Berg
Hannes Puman har gjort förstabestigningen av Niemisels svåraste projekt. Ryktet skvallrar om att graden kan landa på 9a, vilket skulle göra leden till den svåraste i Sverige.
Nyheten rapporterades först av Borrbult.nu. Projektet bultades av Kristoffer Lindbäck för tre år sedan och har varit ett öppet projekt sedan dess.
Hannes kunde klippa ankaret efter några dagars arbete med leden.
– Jag gjorde de flesta andra leder på Niemisel på en resa tidigare i somras med Erik Massih och Jakob Östman. Sedan åkte jag till Luleå på ett läger med landslaget i augusti och var där lite innan för att vara med på Jacky Godoffes ledbyggarkurs, berättar Hannes.
Med ett antal dagar i Luleå var det självklart att åka ut till Niemisel, som har kallats ett av Sveriges bästa sportklätterberg.
– Jag testade projektet en gång och den kändes så fin så att jag ville testa mer, säger han.
Nu funderar han över lednamnet och vilken grad leden ska få. Enligt andra klättrare i trakten så kan graden bli omkring 9a. Den lär vara klart svårare än Rich Marcus, som är 8c och ligger på samma berg.
Den svåraste leden som fram tills nu har funnits i Sverige är Be my guest (8c+) i Granitgrottan, som sattes upp av Adam Ondra 2012. Sedan finns några 8c spridda över landet, bland annat på platser som Svanvik, Granitgrottan, Svarttjärn, Niemisel, Örnberget och Solvik.
På tal om Solvik, som ligger i Östergötland, så var Hannes Puman där en vända i somras och rev av samtliga sportleder på tre dagar. Det inkluderar några 8b/8b+ samt förstås Utopia (8c).
Fredrik Berg filmade när Hannes jobbade på den nya leden i Niemisel, se filmen nedan.