Matilda Söderlund sätter 9a

Foto: Sammy Dahlman

När Matilda Söderlund i torsdags satte The Elder Statesman i Frankenjura blev hon den första kvinnan i Norden att göra en 9a.

– Det har inte sjunkit in än. Det är så sjukt när man faktiskt klarar något som man drömt om så länge och haft som konkret mål i ett och ett halvt år. En väldigt mäktig känsla att ta in, säger hon.

The Elder Statesman (9a) är en direkt variant på leden The Last Rites (8c+), bara insteget skiljer dem åt. För ett par dagar sedan kunde Bergsport.se berätta att Matilda hade gjort linjen som är 8c+.

– Markus Bock, som har satt upp båda lederna, rekommenderade mig att börja med 8c+:n. Då kommer man in i leden och har all power endurance för att sedan göra 9a:n. Jag har aldrig testat en led som passat mig så bra! Den är svagt överhängande och det är långa drag på små grepp, vilket är min absoluta styrka, berättar Matilda.

När hon kände på linjen för en vecka sedan blev hon ”jättetaggad” och förstod direkt att hon hade en chans. Och mycket riktigt, i onsdags satte hon The Last Rites. Samma dag började hon känna på det bouldriga insteget som tillhör 9a:n.

– Det insteget är sex moves. Jag vet inte vad bouldergraden skulle vara, men det är hårt. Fingrigt och långa drag. Det passade mig perfekt!

– På torsdagen när jag kom till klippan hade jag inte länkat ihop moven. Plötsligt gjorde jag det hårdaste movet i början, man drar hårt i en enfingerspocket, och kunde göra det statiskt. Många gör det flyttet dynamiskt. Sedan gjorde jag nästa move och plötsligt var jag inne i leden. Jag kommer inte ihåg så mycket mer förrän jag klippte ankaret! Det var en av de sjukaste klätterdagarna i mitt liv.

Matilda på The Last Rites/The Elder Statesman. Foto: Sammy Dahlman

För ett och ett halvt år sedan blev Matilda professionell klättrare. Då började hon också ställa in siktet på 9a.

– 9a har varit mitt drömmål sedan jag var jätteliten. För ett och ett halvt år sedan började jag tänka att det kanske skulle vara möjligt att klättra på den nivån. Sedan dess har jag känt att jag stegvis har blivit bättre. Jag har gått framåt på alla plan: fysiskt, mentalt, tekniskt. Det är ingen formtopp som man hade när man tävlade, utan en mer långsiktig utveckling. Jag har aldrig känt mig bättre än vad jag är nu, säger 27-åringen.

I Frankenjura har hon bland annat klättrat tillsammans med tyskan Chiara Hanke, som jobbat på The Last Rites.

– Det har varit jättekul! Jag har aldrig ”projektat” en så hård led tillsammans med en annan tjej tidigare. Kvinnor klättrar ofta lite annorlunda än killar och vi har delat mycket beta med varandra.