Dödsolyckan på Kebnekaise utreds

Klättraren och soldaten Carl Ekbring, 23, omkom i en lavin på Kebnekaise. Nu utreds dödsolyckan av fyra olika instanser.

Carl Ekbring.

Olyckan inträffade den 21 februari. Carl var anställd av Försvarsmakten och tillhörde bergsjägarplutonen vid regementet K4 i Arvidsjaur. Plutonen, vars soldater är specialutbildade för att vistas i bergen, befann sig vid Kebnekaise i samband med en övning.

Carl Ekbring var på ett rekognosceringsuppdrag och gick på kammen mellan Sydtoppen och Nordtoppen då ett mindre släpp av snö inträffade. Han föll från kammen, en lavin utlöstes och han drogs med i lavinen.

Carl hittades begravd under snön och fördes till sjukhuset i Tromsö, men hans liv gick inte att rädda.

Olyckan utreds nu på varsitt håll av Försvarsmakten, polisen och Statens haverikommission. Dessutom gör Arbetsmiljöverket en utredning från ett arbetsmiljömässigt perspektiv.

Carl var bördig från Småland och levde för bergen. På Youtube finns en serie filmer som visar Carl och ett par vänner när de 2021 besteg alla Sveriges berg över 2000 meter på bara fem dagar.

Bergsjägarplutonen skriver ett känslosamt farväl på Instagram:

”Kära vän, vi på plutonen saknar dig och kommer aldrig att glömma dig men vi kan finna tröst i att du levde livet precis som du ville. Fram till sista stund gjorde det du älskade, tillsammans med personer som du älskade, på en plats som du älskade.”

Plutonen samlar nu in pengar till familjen, via klubben K4 Äventyrssport, som ska användas till att ”ge fler möjligheten att leva som Carl gjorde”.

Senaste nytt: