Ny guidebok över vandring och klättring i Sarek

Planerar du att åka till Sarek? Nu finns en ny guidebok som beskriver vandring, löpning och klättring i den vackra nationalparken.

Författare är klättraren och Sarekkännaren Karl-Johan Piehl. För några år sedan gjorde han en liknande guidebok, fast på engelska. Den nya boken är på svenska och nästan 100 sidor tjockare.

– Jag har arbetat med boken sedan 2019, den är en förlängning av min tidigare engelska Sarekguidebok. Förutom språket är skillnaden fler rutter, cirka 30 fler toppturer samt att jag utvecklat avsnitten kring fjällfärdsel och även klättring i lösa fjäll, som ofta faller utanför klätternormerna, säger Karl-Johan.

Det som är klätterrelaterat i boken är Pårtetraversen, Svirjjatjåhkkå sydrygg, Bierikbaktetraversen, Sarektraversen och Gådokaskatjåhkkå-Gådoktjåhkkåryggen samt Skájdetjåhkkå 1937-traversen, som alla innehåller korta partier med enkel klättring.

– Resten i boken är mer riktat mot vandring i dalgångar och vandrings- och scramblingtoppar, säger Karl-Johan.

Hur kom det sig att du började skriva böcker om just Sarek?

– Jag vandrade mycket i Sarek innan jag började klättra för tolv år sedan, och området har alltid varit speciellt för mig. Målet har varit egna fina turer och böckerna har kommit till i efterhand.

– Området är främst för vandrare eftersom de flesta möjliga klätterturer har långa anmarscher och är farliga på mycket lös klippa med dåliga säkringar. Men det finns några långa och fina bergstraverser som är väl värda att göra för fjällklättraren. Alla borde besöka och uppleva området!

Senaste nytt: