Katrin Amann vann även tredje SM-guldet – Fredrik Serlachius tog herrsegern

Landslagsklättraren Katrin Amann, 26, tog tre SM-guld av tre möjliga under årets SM i klättring. På lördagen vann hon boulderfinalen, på söndagsförmiddagen knep hon guldet i ledklättringen och bara timmar senare klättrade hon till sig segern i det nya kombinerade formatet. Herrarnas kombinerade tävling vanns av Fredrik Serlachius.

Helgens SM-tävlingar i Luleå avslutades med en försmak på det nya format som skapats inför OS i Paris 2024: ”Combined”. Det är en tävling där klättrarna måste prestera på topp såväl i bouldering som på led. De två grenarna slås helt enkelt ihop och den sista grenen, speed, tävlas för sig.

De sex bäst rankade i herrklasserna under SM, i bouldering och lead, gick vidare till den kombinerade tävlingen. I damklassen blev det åtta deltagare, då fransyskan Jeanne Godechot tävlade om vinsten i tävlingen, men utan att kunna vinna medalj i SM, och ytterligare en deltagare extra gick vidare efter led och bouldering.

På andra plats i damernas kombinerade tävling kom Jeanne Godechot, som dock inte deltog i striden om medaljerna då hon är fransyska. Östersunds Nanna Söderin knep silvret, precis som i ledklättringen, och Alexandra Gullberg från Kviberg kammade hem bronset.

Fredrik Serlachius från Solna Klätterklubb tog som sagt hem herrguldet. Näst bäst på herrsidan var Eskilstunas Hannes Puman, som la ett silver till sitt guldpar. Bronset hamnade även det i Solna, hos Emil Abrahamsson.

Fullständiga resultat från SM 2021

➥ 10/10 2021: Storslam i Luleå – Katrin Amann och Hannes Puman tog SM-guld även i led

➥ 9/10 2021: Katrin Amann och Hannes Puman vann SM i bouldering 2021

Se gärna finalerna i bouldering, led och kombinerat format i efterhand på vår Youtubekanal.

Fredrik Serlachius och Katrin Amann vann det kombinerade formatet under SM 2021. Foto: Björn Pohl & Fredrik Berg