Katrin Amann och Hannes Puman vann SM i bouldering 2021

Efter en rafflande final i boulder-SM i Luleå står det klart Eskilstuna Klätterklubb tog hem dubbla guld i boulder-SM. Katrin Amann vann damklassen och Hannes Puman stod högst på pallen på herrsidan. Nu laddar Klättersverige för söndagens finaler i led och kombinerad, det nya formatet inför OS i Paris 2024.

13 klättrare, fyra boulderproblem. På två timmar avgjordes finalen i årets boulder-SM, där legendariske internationelle ledbyggaren Jacky Godoffe hade haft huvudansvaret för att bygga lederna. Efter tre leder stod det klart att Hannes Puman tog hem segern i herrklassen – han dominerade så pass att övriga tävlande inte hade chans att komma ikapp, trots vissa bekymmer infrör tävlingen:
– Jag var lite trött i går, jag hade en visdomstand som bråkade med mig, men i morse kändes det mycket bättre. Det var väldigt kul att vara med och jag är glad, säger han.

Damtävlingen fortsatte vara spännande även under sista leden, eller problemet som det heter i bouldering.

Inför tävlingens sista del var det förhållandevis jämnt mellan Linda Sjödin (Solna Klätterklubb), Katrin Amann (Eskilstuna Klätterklubb), Nanna Söderin (Östersunds Klätterklubb) och fransyskan Jeanne Godechot. Det kom till sist att stå mellan Sjödin, Amann och Godechot. De flashade alla tre sista problemet – klarade det på första försöket, och de uppemot 200 åskådarna i Klätterhuset i Luleå bjöds på en publikfriande avslutning.

Godechot var den första att toppa ur led nummer fyra under stort jubel. Just den leden inleddes med en så kallad lambada, där klättrarna med hjälp av ett ganska schysst grepp svingade, eller gungade, sig från starten till andra greppet.

När det var dags för Eskilstunaklättraren Katrin Amann gjorde hon samma bedrift: En riktigt snygg urtoppning, som ledde henne till henne SM-guldet.

Linda Sjödin, Solna Klätterklubb, lyckades med samma sak och säkrade silvret i SM och en tredjeplats totalt i tävlingen. Hallen nästan kokade när hon klarade leden på första försöket.

Bronset hamnade i Östersund – hemma hos Nanna Söderin.

Båda guldmedaljörerna tävlar i ledfinalerna under söndagsförmiddagen. Katrin Amann kommenterade efter boulderfinalen:
– Jag känner mig väldigt glad, det var en sjukt bra tävling. Nu är det bara att gå och lägga sig, sa hon.

Fransyskan Jeanne Godechot kom på andra plats totalt i tävlingen, men hon kan som internationell deltagare inte ta medalj.

På andra plats i herrfinalen kom Fabian Förander. Tredjeplatsen gick till Fredrik Serlachius.

Alla resultat från SM 2021

Luleå har laddat hårt för årets SM i klättring. Luleå Klätterklubb och Klätterhuset har via en stark gemensam insats tagit emot drygt 80 klättrare, vilket är något av ett rekord på seniorsidan, från stora delar av landet.

I fredags kväll arrangerades kval i ledklättringen, där finalen går på söndagsförmiddagen. Söndagen inleds med final i ledklättring och på eftermiddagen tävlar ett antal klättrare i det nya formatet: kombinerad led och kombinerad boulder – en gren där klättrarna behöver prestera på topp både med rep och utan.

Hålltider för söndagen:
09.00: Final, ledklättring
13.00: Final, kombinerad bouldering
15.00: Final, kombinerad ledklättring

Alla finaler sänds på Youtube av oss på Svenska Klätterförbundet.

2020: Kajsa Rosén och Marcus Gillberg vann boulder-SM i Västervik

I dag, lördag, tävlade 50 män och 28 kvinnor finalplatserna i boulder-SM. Hannes Puman och Katrin Amann, båda från Eskilstuna Klätterklubb, tog till sist hem varsitt SM-guld.