Ski Upp

Klätterförbundet får medel ur Framåtfonden för att fler ska upptäcka sporten skidalpinism

Klätterförbundet får medel ur Framåtfonden för projektet Ski Upp! 

Klätterförbundet vill att fler upptäcker sporten skidalpinism och har fått hjälp att finansiera en satsning på sporten av Framåtfonden. 

– Vi kommer att vända oss brett till skolor, kommuner och andra organisationer och erbjuda gratis prova-på skidalpinism. När man väl har provat och upptäckt tjusningen med skidalpinism så är inte steget långt till att komma på fler föreningsaktiviteter och komma med i gemenskapen, säger Patrik Blom, sportchef på Klätterförbundet. 

Projektet har fått medel från Svenska Spels och Riksidrottsförbundets gemensamma Framåtfond.  Varje år avsätter Svenska Spel 7,3 miljoner kronor till fonden som specialidrottsförbund kan söka medel ur för att genomföra projekt som ska få fler i rörelse och locka fler till den organiserade idrotten. 

– Bidraget från Framåtfonden möjliggör för oss att kunna nå ut med skidalpinismen på ett helt unikt sätt som vi tror kommer ge stort genomslag i de städer vi kommer vara i. Utan stöd från Riksidrottsförbundet och Svenska Spel är en satsning som denna omöjlig för oss. Vi kan nu få en riktig rivstart som kommer ge massor med ringar på vattnet under flera år framöver, säger Patrik Blom, sportchef på Klätterförbundet. 

Framåtfonden är en del av projektet Framåt för fler i rörelse som sedan 2017 drivs gemensamt av Svenska Spel och Riksidrottsförbundet. Målsättningen är att förbättra folkhälsan genom att få fler i rörelse. 

Genom Framåt för fler i rörelse har specialidrottsförbunden och deras föreningar genomfört hundratals aktiveringar med målet att inspirera och få fler att röra på sig. Sammanlagt uppskattar Svenska Spel och Riksidrottsförbundet att fler än 200 000 barn, unga, vuxna och äldre har kommit i rörelse genom aktiviteterna. 

Följande specialidrottsförbund och projekt beviljas medel ur Framåtfonden våren 2020. 

Badmintonförbundet för projektet Badminton hela livet med målet att erbjuda organiserad badmintonträning för fler. 

Bågskytteförbundet med projektet Archery Tag där sporten som från början är en individuell tävlingsform, blir en lagidrott. 

Basketboll- och Ishockeyförbundet ska undersöka vad det är som får barn och unga att tycka det är roligt att idrotta. 

Fäktförbundet med projektet Fencing for all som ska introducera fler till fäktning genom fler prova-på tillfällen och utökad utbildning för instruktörer. 

Klätterförbundet för projektet Ski Upp! Det hoppas leda till att fler upptäcker sporten skidalpinism där man använder sig av skidor med lös häl så man kan gå uppför och åka utför. 

Seglarförbundet vill med projektet Segling hela livet få fler seniorer att testa på segling. 

Simförbundet med projektet Beachpolo. Genom fler öppna träningspass och bättre tillgång på materiel för de lokala föreningarna ska fler få upp ögonen för vattenpolo. 

Tennisförbundet ska bedriva lägerverksamhet för ungdomar i Norrland genom projektet Kvarterstennis. 

Volleybollförbundet för Urban Volley, en ny gren som kan utövas på vilket underlag som helst. 

Läs mer om Framåt för fler i rörelse https://om.svenskaspel.se/sponsring/framat-for-fler-i-rorelse