Tove Alexandersson tävlar i skidalpinism i vinter

Tove Alexandersson är världsmästare i orientering, skidorientering och skyrunning. Nu satsar hon på skidalpinism.

Nyheten att Tove Alexandersson satsar på skidalpinism har under morgonen publicerats från alla stora svenska medier.

– Vi är otroligt glad att kunna presentera en så otroligt stark stjärna till landslaget. I Sverige tror jag de flesta har koll på vem Tove är och hennes prestationer. Förutom Toves fysiska och mentala kapacitet så kommer hon med massor av erfarenheter och kunskaper ifrån sina andra sporter där vi hoppas att hon kan hjälpa oss att utveckla både atleterna i landslaget och ledarna runt omkring. Förutom att Tove nu ansluter så kan vi presentera Rémi Français som förbundskapten, berättar Klätterförbundets landslagsansvarige Patrik Blom.

Tove Alexandersson slutar med skidorientering och går över till skidalpinism. Tove kommer att göra en helhjärtad satsning på skidalpinism under vintern. Hon är just nu i Falun med landslaget på deras uppstartsträff där de genomför tester och planering inför den kommande säsongen. Den första världscuptävlingen är redan 20 december i Aussios, Frankrike och landslaget kommer vara där och slåss om placeringarna. Under vintern kommer Tove ställa upp i fem världscuptävlingar samt i EM. Hon poängterar att hon inte kommer sluta med orienteringen utan att hon ser skidalpinismen som ett bra vinterkomplement till orienteringen.

– Jag har alltid fascinerats av bergen och tycker att det är en väldigt bra miljö att träna och vistas i, så därför blir det skidalpinism i vinter. Jag behöver utmaningar för att utvecklas, berättar Tove för SVT sport.

https://www.facebook.com/svtnyheterdalarna/posts/2617023828334497

Utöver Tove består skimolandslaget av:

  • Fanny Borgström, Kiruna Klätterklubb
  • Emelie Forsberg, Härnösands Klätterklubb
  • Ida Nilsson, Kalmar Klätterklubb
  • Johanna Åström, Härjedalens Klätterklubb

ISMF’s tävlingskalender säsongen 2019/2020

Följ skimolandlaget på Instagram

https://www.instagram.com/p/BvZhbnAhr6z/

Skimolandslaget har även presenterat att Remi Francais tar över som förbundskapten i landslaget efter att Anton Olofsson och André Jonsson lämnar sina uppdraget. Remi har alla de kvalitéer Klätterförbundet söker i en förbundskapten för skimolandslaget. Efter en lång satsning bakom sig inom backhoppning där han tävlat på landslagsnivå under 10 år har han sedan 2011 fokuserat på skidalpinism och skyrunning. Remi är nyinflyttat i Åre och kommer därmed bo relativt nära många av atleterna i truppen. Ett stort plus är att han pratar både tyska, franska och italienska och även har bra kontakter nere i alperna.

Remi Francais tar över som förbundskapten i skimolandslaget.

– I feel honoured and proud to be given the opportunity to work with such talented and polyvalent athletes. Polyvalent skills is one of the most important aspect of ski-mountaineering as athletes need to be strong in the uphill sections, transitions, downhill skiing but also be able to run on technical terrain. The challenge is then to combine all these skills into one athlete. Given their individual set of skills and track record, we can expect great results from all of them in the future. I am looking forward to help them achieve their goals, both on an individual and team level. I also hope to help develop ski-mountaineering in Sweden and to attract new talented athletes in the future, kommenterar Remi Francais. 

– Tillsammans med de övriga ledarna kring landslaget som är Jens Westergren, som arbetar med fystester och träning, och Anna Wänerhag, från medicinska kommittén, som kommer hantera fysiodelen, så har vi nu ett riktigt starkt team kopplat till landslaget. Sammantaget är jag väldigt optimistisk för framtiden, kommenterar Klätterförbundets landslagsansvarige Patrik Blom.

Stort tack till Anton Olofsson och André Jonsson för deras insats för skimolandslaget och vi önskar dem båda lycka till i framtiden!