Tävlande sken ikapp med solen när årets Keb Classic gick av stapeln 13-14 april

Jenny Råghall och Caroline Tollstadius på väg upp mot Kaskasetjåkka. Foto STF Kebnekaise Fjällstation / Robin Andersson.
I strålande solsken med milsvid sikt och temperaturer som motiverade vikten av en extra vattenflaska avgjordes årets Keb Classic tillika SM i Skidalpinism 2018.
Tävlingsveckan drog igång redan under onsdagskvällen med solosprinten som i år utspelades i anslutning till Kebnekaise Fjällstation. Jenny Råghall tog hem segern i damklassen följd av Katarina Grunedal och Maja Tesch. I herrklassen var det David Lundsten som klev segrande ur kampen tätt följd av Jens Westergren och Jonas Djurback. En resultatlista som visade sig vara en fingervisning om vad som komma skulle senare i veckan.
Fredag och dags för start i huvudtävlingen som delas upp i Alpin och Skitouringklass varav Alpin dam och herrklass har SM-status. Dagen bjuder på en spektakulärt vacker bansträckning där de tävlande direkt tar sikte på Jökelbäcken, fortsätter upp mot Kebnetjåkka och sedan tar sig via Isfallsglaciären ner mot Tarfalastugan. Efter ett uppfriskande glas saft bär det av uppåt igen mot Kaskasetjåkka för att sedan njuta av åkningen nedför Liljetoppsrännan tillbaka mot Tarfalastugan. Från Tarfala börjar det närma sig slutet av dagens etapp men först måste alla ta sig uppför Storglaciären till Södra nischen och sedan ned till Kaipak där de tävlande efter en avslutande firning med ett stort leende kan glida in över mållinjen.
Start dag 1. Foto STF Kebnekaise Fjällstation / Robin Andersson.
Dag 2, idag vankas det äventyr! Sikte tas på Södra Nischen där banan viker av mot Halspasset. Efter att ha tagit sig uppför halspasset letar sig de tävlande vidare via nord och sydtoppen ner till Björlings glaciär där ett fint åk ner mot Kittelbäcken väntar. På med stegjärnen igen för att ta sig an en luftig kamvandring upp på Tolpagorni där en firning ned i grytan finns att se fram emot. Av dagens tävling kvarstår nu endast ett fint åk ner mot målområdet. Nästan, först måste nämligen de tävlande ta en avstickare upp mot Storsten för att verkligen krama ur de sista höjdmetrarna ur banan.
Årets tävling kan nog beskrivas med ordet succé, vi hade kanonväder alla dagar och vi kunde sätta en bana som var utmanande och visade upp det bästa Kebnekaise kan erbjuda. Vi fick se fina prestationer och det var jämnt och spännande hela vägen in i mål. Otroligt kul att få se nya namn varje år, och det märks att sporten växer och är på framfart!  Stort tack till alla som ställt upp och jobbat som funktionärer och till alla partners och medarrangören Kiruna klätterklubb, säger Pär Nenzén tävlingsansvarig för Keb Classic.
Vi kan bara hålla med och konstatera att den som ställt upp i Keb Classic 2018 verkligen har fått uppleva bland det bästa som finns att tillgå av högalpin terräng och definitivt skapat sig minnen för livet.
Christer Köhler på Tolpagornis norra kraterkam. Foto STF Kebnekaise Fjällstation / Robin Andersson.
Prispall SM, lagnamn inom parentes
Alpin Dam
1. Jenny Råghall / Caroline Tollstadius (Höjdmeter.se)
2. Karin Bäckström / Maja Tesch (No Longer Strangers)
3. Julia Levin / Vilda Thulin (Fjällorna)
Alpin Herr
1. Johan Östman / Magnus Jensen (Höjdmeter.se)
2. Jens Westergren / Jonas Djurback / David Lundsten (Dalarnas Klätterklubb)
3. Erik Jansson Palmer / Erik Johansson (IKSU Multisport)
Prispall övriga klasser

Alpin Mix
1. Katarina Grunedal / Kasper Westman / Marcus Loewen (Annas Pingviner)
2. David Ramstedt / Jenny Ramstedt (AC Salt Lake)
Skitouring Dam
1. Sara Widmark / Helena Ågren / Lin Eriksson (Tantalpinisterna)
2. Lisa Andersson / Anna Lundqvist (Lisanna)
3. Lena Fureman / Helen Tennander (NIPLA)
Skitouring Herr
1. Johan Lidberg / Joakim Söderena (De Rosa Krokodilerna)
2. Knut Ander / Anders Flatow (Åkersberga Spring)
3. Henrik Åsberg / Jonas Orgård / Arvid Haga (Brandberget Multi)
Skitouring Mix
1. Jenny Berglund / Felix (Team Spontan)
Om tävlingen
Keb Classic är den största skidalpina tävlingen i Sverige och arrangeras av Svenska Turistföreningen Kebnekaise Fjällstation i samarbete med Kiruna Klätterklubb. Tävlingen delas upp i två klasser, Alpin och Skitouring (dam/herr/mix med 2 eller 3 lagmedlemmar) varav Alpin dam/herr har SM-status. Alpinbanan bjuder på en rejäl utmaning med allt från luftiga kamvandringar till branta åk. Skitouring klassen bjuder även den på rikligt med utmaningar på en lite kortare bansträckning och lämpar sig bättre för den som är ny inför denna typ av tävlingar och miljö.
Läs mer på www.kebclassic.se
Text av Daniel Perttu, Kiruna Klätterklubb.
David lundsten, Jens Westergren och Jonas Djurback på Tolpagornis norra kraterkam. Foto STF Kebnekaise Fjällstation / Robin Andersson.