Fullträff för årets Keb Classic

Glada deltagare på Keb Classic. Foto Matti Rapila Andersson & Robin Andersson.
Deltagarrekord och en jämn kamp om SM guldet i summerar Keb Classic helgen.
Keb Classic har sedan 2016 SM status och är unik i sitt slag då tävlingsbanan sträcker sig runt Sveriges mest högalpina fjällområde. Under två tävlingsdagar utmanas lagen i tuffa höjdmeter, distans och tekniska moment som via ferrata klättring. Lagen skidar över glaciärer, klättrar upp för snörännor och får även fin skidåkning utför. Tävlingsbanan sträckte sig ända upp på Kebnekaise Sydtopp och många deltagare fick chansen att bestiga Sveriges högsta berg för första gången.
De finska deltagarna Joonas Kortelainen och Jussi Nokelainen var först över mållinjen i herrarnas Alpina tävling. SM tecknen gick till Mattias Lundin och Erik Jansson Palmer som var första svenska herrlag i mål. Helgens skräll stod Jenny Råghall och Ida Nilsson för som försvarade sitt SM guld och det dessutom det snabbaste svenska alpinlaget i både herr- och damklassen. Mixklassen vanns av Erik Spaak och Gertrud Edler. Fullständiga resultat från SM tävlingen var ej tillgängliga vid publicering men laddas upp så fort som möjligt upp på vår resultatsida.
SM guldet i Alpin lag gick till Jenny Råghall och Ida Nilsson. Foto Matti Rapila Andersson & Robin Andersson.
I år slogs deltagarrekordet med hela 52 anmälda lag med 114 deltagare till alpin- och skitouringklassen. Tävlingen har stor spridning av deltagare och lockar både de mest erfarna alpinisterna till nybörjare som vill pröva på skidalpinism. Flera av deltagarna har varit med tidigare år och det är ännu fler nykomlingar.
– Det är otroligt roligt med det höga deltagarrekordet och vi tror att det beror på att allt fler har fått upp ögonen för skidalpinism och att få uppleva fjällen på det här sättet, säger Per Nenzén tävlingsansvarig på Keb Classic.
Keb Classic som började under 90-talet slog deltagarrekord i år med 114 deltagare. Foto Matti Rapila Andersson & Robin Andersson.
SM tävlingarna under Keb Classic är ett samarbete mellan Kiruna Klätterklubb, STF Kebnekaise,  Höjdmeter och Nikkaluokta Alltransport.