SM i solo sprint öppnar Keb Classic

Sol, snö och sprint i Loussavaara-backen. Foto kebclassic.se
Keb Classic är Sveriges största skidalpina tävling. Igår öppnades årets tävlingar med SM i solo sprint.
Sprinttävlingen avgjordes under onsdagskvällen i Luossavaara-backen i Kiruna. I sprint tävlar man på en kort bana och tävlingen har inslag av flera skidalpina som uppförskörning, skidor på ryggsäck, stighudsbyte och utförsåkning.
– Vi på Höjdmeter är mycket nöjda med tävlingen. Banan blev väldigt bra och vädret hade inte kunnat vara bättre. Alla deltagarna var mycket nöjda med tävlingen och de flesta fick nog rejält med mjölksyra i den 5 minuter långa banan. Vi skulle också vilja tacka STF Kebnekaise, Kiruna Klätterklubb K3 samt personalen i Luossabacken för ett mycket gott samarbete, meddelar Robin Andersson, Höjdmeter och K3

Vinnare damer
  1. Ida Nilsson
  2. Fanny Borgström
  3. Erika Borgström
Vinnare herrar
  1. Magnus Jensen
  2. Jens Westergren
  3. David Lundsten
Vinnaren av herrarnas solo sprint Magnus Jensen. Foto kebclassic.se
Nu flyttar tävlingen från Kiruna till Kebnekaisemassivet för ett tvådagars toppturs äventyr med några av de finaste åken och bästa utsikten i Sverige. Lagtävlingen körs i lag om två eller tre personer och är uppdelad i en Alpin- och en Skitourklass. Den alpina klassen bjuder på drygt 3000 höjdmeter per dag och den skitouring ungefär hälften.  Det väntas gott om folk till årets tävling och arrangören STF var tvungna att stänga anmälningen.
– Vi märker att intresset för skidalpinism har ökat och anmälningen stängde för ca två veckor sedan. Vi skulle klara av fler deltagare på tävlingen men vi har begränsat med mat och sovplatser på fjällstationen och var tvungna att dra en gräns, meddelar tävlingsansvarig på Kebnekaise Fjällstation Marit Sari.
Lagtävlingen startar imorgon klockan 08:00 och avslutas på lördag eftermiddag.