Skidalpin kurs i Kiruna

Tuolpagorni skidalpinism
Tuolpagorni skidalpinism
Foto: Robin Andersson
Kiruna Klätterklubb har på senare tid märkt ett rejält uppsving i intresset för skidalpinism. På klubbens aktivitetslista finns nu en toppturs kurs för den som vill lära sig mer om skidalpinism och hur man rör sig säkert i alpin terräng.
Kiruna med omnejd erbjuder perfekta förutsättningar skidalpinism och intresset för toppturer är stort. Robin Anderson är ansvarig för Kiruna Klätterklubbs skidalpina sektion och en av initiativtagarna till kursen.
– Det absolut bästa med skidalpinism är att få sätta ett mål och sedan planera och genomföra det. Målet kan vara en topp, ett speciellt åk eller en tävling. På senare år har jag själv börjat kombinera klättring med skidåkning mer och mer. Man försöker helt enkelt hitta lite roligare vägar upp och sen åka skidor ned, svarar Robin på frågan vad som är bäst med skidalpinism.
Kursen startade i början av januari och under elva tillfällen fram till slutet av mars kommer deltagarna avverka mängder av höjdmeter och få massor av kunskap om skidalpinism. Då det handlar om snö och alpin terräng är säkerhet och lavinkunskap en stor del av utbildningen .
– Man behöver veta hur man bedömer lavinfara och hur man på ett säkert sätt rör sig i lavinterräng. Ha koll på rådande lavinfara och väder, tänk även på att turen planeras efter gruppens fysiska förmåga och kunskaper, svarar Robin på frågan om vilka kunskaper man behöver innan man ger sig av på en topptur.
Ett verktyg som används i kursen är lavinprognoser.se.  Sidan drivs av Naturvårdsverket och ger en bild över hur lavinfaran i ett större område kommer att utvecklas under de närmaste dagarna. Kom ihåg att sidan endast ger dig en prognos över förhållandena och ersätter inte på något vis erfarenhet, ett gott omdöme och rätt utrustning.
Tolpagorni är en av de mest iögonfallande topparna i Kebnekaisemassivet. Måste du välja ett åk så är det helt klart Tuolpagorni, tipsar Robin. Åket innehåller allt – firning, stora öppna ytor och en ganska smal ränna på slutet. Foto Robin Andersson
Läs mer Lavinkurs för bergsportare.