Klättra hårt och städa medan du vilar!

Clean Kjuge. Foto Simon Månsson
En bra dag på Kjuge. Klättra hårt och städa medan du vilar! Foto Simon Månsson, http://www.bsfoto.se/simtrax
En bra dag på Kjuge. Klättra hårt och städa medan du vilar! Foto Simon Månsson, http://www.bsfoto.se/simtrax
Det har varit vårstädning på Kjugekull. Klätteraccess Syds städkampanj befriade Kjuge från cirka tio kilo skräp.
Städkampanjen på Kjuge blev riktigt lyckad. Under devisen Klättra hårt och städa medan du vilar samlades ett  tjugotal klättrare för att befria Kjuge från drygt tio kilo skräp, vilket var betydligt mer än förväntat.  Dagen började med gråväder och en och annan regndroppe men sent på förmiddagen bröt solen igenom och en lättare vind borgade för utmärkt friktion. Efter vad som sedan blev en riktigt fin klätterdag samlades deltagarna och kunde nöjt konstatera att de gjort Kjugekull riktigt vårfin.
Dagens skörd - tio kilo skräp. Foto Simon Månsson, http://www.bsfoto.se/simtrax
Dagens skörd – tio kilo skräp. Foto Simon Månsson, http://www.bsfoto.se/simtrax
Även om det hittades mer skräp av vad som var förväntat är inte Kjugekull på något vis nedskräpat, tvärtom. Städkampanjen var i första hand ett sätt för oss att göra en konkret insats för vår miljö och för att visa hur mycket Kjugekull betyder för oss klättrare. Genom att tillsammans vårstäda Kjugekull hoppas Klätteraccess Syd kunna bidra till att klättrare även framöver fortsätter att ta hand om sin arena.
I Skåne och på andra håll i Sverige är det tydligt att klättring ute i naturen inte är något självklart. De senaste två decennierna har inneburit stängda klippor och olika former av restriktioner från Länsstyrelsens och markägarnas sida. Kjugekull har redan ett visst skydd men kommer nu att omvandlas till ett naturreservat. Det innebär att Länsstyrelsen i Skåne län kommer att skriva nya föreskrifter som reglerar vad som är tillåtet och inte tillåtet i området. En titt in i kristallkulan visar att det antagligen inte blir någon förändring för klättringen på Kjugekull. Men med det sagt så är det viktigt att vi gemensamt visar hur mycket Kjugekull betyder för oss klättrare. Tänk på att parkera på angiven plats, följ de lokala bestämmelserna, plocka upp eget men också andras skräp, håll låg profil och försök skapa en god relation till närboende och alla andra som också tycker om att besöka samma områden som vi.
Klätteraccess Syd är en arbetsgrupp som arbetar med access till klätterklippor och klätterområden i Skåne. Gruppen består av representanter för de lokala klätterklubbarna i Skåne: Malmö Klätterklubb, Skånes Klätterklubb och Helsingborgs Klätterklubb samt Dansk Bjerg og Klatreklub.
kjuge-628x400