Sylträffen

Sol över sylarna. Foto Ulf Renman
Sol över sylarna. Foto Ulf Renman
Den 7 till 10 April 2016 är det återigen dags för den årliga Sylträffen.
Sylträffen samlar klättrare och alpinister för en årligen återkommande klätter- och topptursträff vid vackra Sylarna.
Sylväggen med Nordostpelaren mitt i bild och Storsylen till vänster
Sylväggen med Nordostpelaren mitt i bild och Storsylen till vänster.
– Sylarna brukar kallas Jämtlands enda alpina fjällmassiv. Att sedan högsta toppen ligger 65 m in på norskt område är inget som på allvar tynger vårt kosmopolitiska sinnelag. Värre kändes det nog för den jämte, som blev så ursinnig när detta faktum först konstaterades, att han gick upp på Storsylen och hemförde den högst liggande stenen till svensk mark. Med åren falnade dock den (lokal)-patriotiska glöden och övergick i samvetskval. Han vandrade då tillbaka till Sylarna där han med några högtidliga fraser överlämnade stenen till en oförstående norsk turist, avslöjar Östersunds Klätterklubb på sin hemsida. Vad som sedan hände med stenen är höljt i dunkel.
I fjol samlades upp emot trettio deltagare på Sylträffen och i år tyder förhandssnacket på ett lika högt deltagarantal är kostnadsfri och det finns inget krav på anmälan. Är du intresserad av delta finns mer information på Sylträffens Facebooksida och i bergsports kalender.