Elsa Hedin och Max Österberg åker till ungdoms-OS i skidalpinism

Lagom till julen är det klart att Sverige skickar två skidalpinister till europeiska ungdoms-OS i Italien i januari. Det blir Elsa Hedin, Uppsala Klätterklubb, och Max Österberg, Nacka Värmdö Klätterklubb, som får tidiga julklappar i form av OS-biljetter.

Elsa Hedin och Max Österberg representerar Sverige under ungdoms-OS.

Max Österberg och Elsa Hedin imponerade på coachen Hector Haines på uttagningslägret i Åre och bärgade med sina insatser varsin biljett till OS i den italienska regionen Friuli Venezia Giulia. Både Max och Elsa är framgångsrika orienterare och provar nu att kombinera två sporter, likt Tove Alexandersson.

Uttagningslägret arrangerades alldeles nyligen, den 8-11 december, av Hector tillsammans med Åredalens Klätterklubb. Det blev väldigt lyckat, med över 20 deltagande ungdomar. Intresset var så pass stort att inte alla fick en plats, och ett nytt planeras för 2023.

På väg upp för skutan i Åre.

Den 16:e upplagan av europeiska ungdomsolympiska vinterfestivalen (EYOF) arrangeras 21–28 januari. Spelen arrangeras vartannat år av Europeiska Olympiska Kommittén, såväl vinter som sommar. Den första sommarfestivalen anordnades i Bryssel 1991. Nu i Italien är det första gången som skimo (skidalpinism), skicross och freeski finns med på EYOF-programmet.

Träning i solen i Åre.

Den svenska truppen innehåller redan 24 deltagare och kommer att bli ännu större. SOK skickar även deltagare i alpint, skicross, ishockey (flickor) och längdskidor. De presenteras den 10 januari.
– Vi kommer att ha den största svenska truppen på länge i ett Europaungdoms-OS. Det känns extra roligt då vi sett att de som tävlar i EYOF får med sig mycket viktig erfarenhet, säger Nathalie Larsson, som leder den svenska EYOF-truppen tillsammans med Nils van der Poels tidigare tränare Johan Röjler.

Ungdomarna som tävlar i Europaungdoms-OS är 14-18 år gammal och 1 300 aktiva från 47 europeiska länder förväntas delta.


Följ ungdomarnas framfart på Instagram, via kontot @skidalpinism, som uppdateras av bland andra coachen Hector Haines.

Hector Haines coachar de svenska ungdomarna i junior-OS.

Senaste nytt