Seb Bouin gör nyturen DNA (9c) i Verdon

Sebastien Bouin har gjort nyturen DNA i franska Gorges du Verdon. Leden kan vara världens andra 9c efter Silence i Norge.

Sebastien Bouin på DNA, 9c. Foto: Lena Drapella

Fransmannen Seb Bouin hittade och bultade linjen 2019, jobbade på den i månader under 2020 och 2021, tills han lyckades göra förstabestigningen nu i år.

– Jag har tillbringat över 150 dagar på leden och gjort över 250 försök. Det har varit mycket kärlek, men också mycket rädsla. Mycket glädje och mycket frustration. Mycket hopp och mycket tvivel, skriver han på Instagram.

Han föreslår graden 9c och nu återstår att se om den repeteras och andra klättrare håller med.

Seb Bouin är sannerligen ingen dussinklättrare och har förmodligen övervägt gradsättningen noga. Han har tidigare gjort flera 9b+ och 9b och en hel radda med 9a+.

Sebastien Bouin på DNA, 9c. Foto: Lena Drapella

Den futuristiska gränsen 9c bröts 2017 när tjecken Adam Ondra skrek sig upp för Silence i norska Flatanger och blev först i världen med att föreslå 9c på en ny led. Hittills har Silence inte blivit repeterad.

På ett ställe gjorde Adam ett bisarrt fotjam hängandes upp och ned, följt av en tung knee-drop. Ett move han tvingades träna in tillsammans med en fysioterapeut för att öka rörligheten och stärka muskulaturen.

Samma år, 2017, kände tysken Alexander Megos för första gången på Bibliographie i franska Céüse, en ogjord linje som bultats av Ethan Pringle flera år tidigare. Det var början på en tre år lång resa för Alex. 2020, efter sammanlagt 60 dagars försök på leden, kunde han koppla ankaret utan att ha fallit.

Alex Megos föreslog graden 9c med tanke på hur mycket tid han hade lagt ned på projektet. Men 2021 repeterades Bibliographie av italienaren Stefano Ghisolfi, som tyckte att den nog ”bara” höll 9b+. Megos lyssnade på argumenten, instämde och numera ses Bibliographie som 9b+.

Hittills har ingen kvinna ännu klättrat 9b+ eller 9c, men österrikiskan Angela Eiter är inte långt ifrån. 2017 blev hon första kvinna att sätta en 9b, La Planta de Shiva i spanska Villanueva del Rosario. Och i december 2020 gjorde hon en historisk förstabestigning av Madame Ching hemma i Tyrolen i Österrike.

Hon gav det 50 meter långa pumpmonstret graden 9b och Madame Ching blev därmed den hårdaste led i världen vars förstabestigning gjorts av en kvinna. Se den inspirerande filmen nedan med vackra scener från Tyrolen.

Senaste nytt: