Skidalpinism med i OS 2026

Johanna Åström i skidalpina landslaget satsar järnet i uppförsbacke under en sprinttävling. Foto: ISMF

Skidalpinism blir en tilläggssport på programmet under vinter-OS i Milano Cortina 2026. Det beslutade IOC, den internationella olympiska kommittén, i dag.

Sverige är en liten men framgångsrik nation inom skidalpinism (även kallat “skimo” efter engelskans “ski mountaineering”), och beslutet från IOC ger naturligtvis hopp om framtida svenska OS-medaljer.

I Milano-Cortina i Italien kommer deltagarna att få tävla i tre grenar: sprint och individuell (dam respektive herr) samt en mixad stafett då damer och herrar tävlar tillsammans.

Maximalt antal deltagare är 24 damer och 24 herrar, alltså 48 personer sammanlagt.

Thomas Kähr, president för den internationella skimofederationen ISMF, är överlycklig efter att ha fått beskedet:

–Vi är “olympic”! Vi skriver ett viktigt kapitel i vintersporternas historia. Jag är säker på att alla mina kolleger och hela den skidalpina världen har obeskrivliga känslor i den här stunden. Efter många år av engagemang, ansträngningar och passionerat arbete har vi till slut nått det högsta trappsteget, säger han i ett pressmeddelande.

IOC motiverar beslutet bland annat med att skidalpinism är en snabbt växande vintersport och att Europa är den kontinent där sporten utvecklats mest, men på senare år har allt fler utövare tillkommit över hela världen.

Pressmeddelande från ISMF

Pressmeddelande från IOC