Rémi och André räddade löpare vid glaciärolycka

Rémi Français och André Jonsson på sista träningen i Åre inför loppet i Monte Rosa.

Plötsligt föll mannen ned i en glaciärspricka. Repet gick upp till hans kompis, som hängde kvar på kanten och kämpade desperat för att inte dras ned.

Då ingrep Rémi Français, förbundskapten för skidalpina landslaget, och förre landslagscoachen André Jonsson.

Händelsen inträffade i lördags då Rémi och André deltog i skyrunningtävlingen Monte Rosa Sky Marathon i norra Italien.

André berättar på Instagram:

”Ungefär halvvägs upp på glaciären är det en kille i laget framför oss som plötsligt försvinner genom snön och hans lagkamrat är inte långt från att också bli neddragen.”

Alla tävlanden har sele och ett rep mellan sig som är 10 meter långt. Den förste mannen hängde alltså fritt nere i sprickan medan hans lagkamrat spjärnade emot för blotta livet för att inte dras med.

André kastade sig ned och tog tag i mannen på kanten av sprickan, medan Rémi höll hårt i repet som förband honom och André.

– Jag bara låg och höll fast honom medan Rémi drog vårt rep bakåt. Det dröjde inte länge förrän nästa lag kom. En kille lade sig ned bredvid mig och hjälpte till. Sedan kom det fler och fler, berättar André för Bergsport.se.

– Till slut var vi tillräckligt många och kunde börja dra upp killen som hängde längst ned. Men repet skar in i snön och det tog stopp. Någon som hade ett löst rep kunde kasta ned det i glaciärsprickan från andra sidan och killen satte fast sig i det. Sedan drog vi från två håll.

Till slut hade de fått upp mannen och den farliga situationen var över. Han fördes med helikopter till sjukhuset i Aosta, men läkarna kunde konstatera att han inte hade några allvarliga skador. Hade de båda männen fallit handlöst ned i glaciärsprickan hade följderna blivit långt värre.

Monte Rosa Sky Marathon är en skyrunningtävling som hålls årligen i Monte Rosa-massivet i norra Italien. Foto: https://www.monterosaskymarathon.com/ /L. Fochi

Vid prisutdelningen tilldelades Rémi och André ett specialpris för fair play. Arrangören skriver om dem på hemsidan:

”Teamet som låg direkt efter visade stor solidaritet genom att omedelbart stoppa sitt lopp för att hjälpa medtävlande som befann sig i fara. De offrade värdefulla minuter men lyckades ändå hamna på nionde plats.”

Det olycksdrabbade paret hade genat och avvikit från den uppmärkta banan, men bara med några enstaka meter. Så glaciärsprickan låg väldigt nära.

– Efteråt inser man att gå replag på två personer är ganska värdelöst när sådant här händer. Man har inte så mycket att sätta emot om den andre hänger fritt, säger André.

En annan dramatisk händelse som berör Sverige utspelade sig i damklassen, i vilken tvillingarna Sanna och Lina El Kott Helander från Jämtland tog hem segern i det 35 km långa loppet.