Tove Alexandersson efter VM-guldet: "Jättekul och lärorikt"

Tove Alexandersson. Foto: ISMF
Vilken VM-debut! Tove Alexandersson lämnar Andorra med Sveriges första VM-guld i skidalpinism och ytterligare två medaljer.
– Det har varit jättekul och lärorikt, det var väldigt roligt att tävla, säger hon.
När VM avslutades på lördagen stod det klart att Tove vunnit guld i kombination, det vill säga när resultaten i alla grenar räknas samman.
Tidigare under lördagen gick hon i mål som solklar tvåa i det individuella loppet. Det var snödimmigt i Coma Pedrosa och arrangörerna hade tvingats ändra sträckningen på banan.
– Jag gjorde ett bra lopp, men det var lite tråkigt att vi inte kunde köra originalbanan. Nu blev det ganska lätt och inte lika utmanande rent tekniskt, men självklart är det alltid utmanande fysiskt eftersom man tävlar på hög höjd. Sedan var jag ganska ensam under större delen av loppet och låg tvåa hela tiden, då måste man bara försöka pusha på, säger Tove.
I torsdags säkrade hon bronset i vertikalen, så totalt rodde hon hem tre medaljer till Sverige.
Vad har fungerat bäst för dig under VM?
– Att jag har varit väldigt stabil rakt igenom. Det är ju fyra olika grenar så det är olika saker som är viktiga i varje. Det har varit väldigt intensiva tävlingsdagar så man får utvärdera varje lopp för sig lite senare och se vad man kan utveckla.
– I sprinten gjorde jag lite dåliga byten i semin och finalen, annars har det fungerat bra. Man lär sig saker hela tiden. Jag försöker alltid bli bättre och se vad jag kan förbättra.
På söndagen reste landslaget från Andorra till Barcelona för att flyga till Pierra Menta i Frankrike, där VM fortsätter med en lagtävling den 12 mars. Två personer tävlar i varje lag och kör flera vändor på en lång bana med stora höjdskillnader.
Vilken är din favoritgren?
– Det är väl individuella som är roligast. Det känns som grunden i sporten, när man är ute i bergen och åker både uppför och nedför. Den har alla moment och så är loppen mycket längre. Men det ska bli jättespännande att köra teamloppet nästa vecka. Det har jag aldrig gjort så det blir väldigt roligt, säger Tove.
Johanna Åström. Foto: ISMF
Förutom Tove består landslaget även av Fanny Borgström och Johanna Åström. Förbundskaptenen Rémi Français är mer än belåten över allas insatser under VM-veckan.
– Det gick väldigt bra. Tove gjorde en fantastisk insats och roligt att hon vann kombinationen, det betyder att hon är den mest kompletta atleten. Hon är bra på allt. Och Fanny gjorde bra ifrån sig också. Hon fajtades jättebra i individuella loppet, benen svarade henne bättre än i Val Martello för ett par veckor sedan, säger han.
– Johanna har haft problem med skador och inte kunnat tävla ordentligt på nästan två år, så det känns verkligen bra att hon är med oss. Nu i Andorra gjorde hon sin första sprinttävling någonsin och lyckades gå vidare i kvalet, och sedan gjorde hon ett bra vertikallopp. Just nu är hon den som har största potential att utvecklas.
Tävlingssäsongen går nu mot sitt slut. Efter lagtävlingen i Pierra Menta, då Tove och Fanny tävlar för Sverige, återstår en sista världscuptävling i italienska Madonna di Campiglio den 25 mars.
För Sveriges och Tove Alexanderssons del blir det superspännande. Hon leder nämligen världscupen före Axelle Gachet-Mollaret och hoppas kunna hålla undan från fransyskan.
– Jag har en ganska bra marginal, så det finns absolut chans att jag kan göra det. Det passar mig bra att alla grenar räknas in, säger en taggad Tove.
Fanny Borgström. Foto: ISMF

Resultat VM i skidalpinism 2021

Individuell (Damer)
1. Axelle Gachet-Mollaret, Frankrike
2. Tove Alexandersson, Sverige
3. Alba De Silvestro, Italien
12. Fanny Borgström, Sverige
Vertikal (Damer)
1. Axelle Gachet-Mollaret, Frankrike
2. Victoria Kreuzer, Schweiz
3. Tove Alexandersson, Sverige
12. Fanny Borgström, Sverige
16. Johanna Åström, Sverige
Stafett (Damer)
1. Italien
2. Frankrike
3. Schweiz
5. Sverige (Åström, Borgström, Alexandersson)
Sprint (Damer)
1. Marianne Fatton, Schweiz
2. Marianna Jagercikova, Slovakien
3. Mara Martini, Italien
4. Tove Alexandersson, Sverige
23. Johanna Åström, Sverige