Skimo-VM är igång – så här ser veckan ut

Tove Alexandersson i sprinten. Foto: ISMF

VM i skidalpinism har startat i Andorra. På tisdagen kom Tove Alexandersson på fjärde plats i sprint och på onsdagen blev det en femteplats för landslaget i stafetten. Nu väntar fler grenar.

Sprint var den första grenen i årets VM, som hålls vid berget Coma Pedrosa. För Johanna Åström blev det stopp i kvartsfinalen, medan Tove Alexandersson gick vidare och knep åt sig en fjärdeplats.

Mer om det längre ner, men först en sammanfattning av veckans VM-schema:

  • Tisdag 2 mars: sprint
  • Onsdag 3 mars: stafett
  • Torsdag 4 mars: vertikal
  • Fredag 5 mars: vilodag
  • Lördag 6 mars: individuell

Åter till sprinten. Med början i kvalet gick Tove gick ut starkt i varje omgång. I semifinalen fick hon lite problem, tappade skidan i ett byte och fick stanna och rätta till det, men kunde ändå ta sig vidare. Tyvärr upprepades problemen i finalen då hon inte heller fick till bytet.

– Tove lyckades inte låsa sin bindning på ena skidan innan nedförsåkningen så hon åkte hela vägen utan spänd bindning, säger förbundskaptenen Rémi Français.

Hon gick i mål åtta sekunder efter schweiziskan Marianna Fatton, som tog hem guldmedaljen.

Kompletta resultat

Johanna Åström i sprinten, under momentet då deltagarna springer uppför med skidorna på ryggen. Foto: ISMF

Förutom Johanna och Tove är även Fanny Borgström med i tävlingarna vid Coma Pedrosa och i dag onsdag deltar alla tre i stafetten. Tävlingen börjar klockan 11:10.

– Det vore kul om vi kunde göra en bra stafett. För Johanna och Fanny har formen svajat hittills under säsongen, de har inte riktigt fått till det, men vi hoppas att de kan bli inspirerade av att det är mästerskap och lyfta sig. Om de når nivån som vi vet att de har så har vi ett väldigt bra stafettlag, säger Patrik Blom, sportchef på Svenska Klätterförbundet.

Om Johanna och Fanny har haft det trögt så kan man knappast säga detsamma om Tove. Hon började med skidalpinism (ski mountaineering) förra vintern och har slagit ned som en bomb i skimovärlden.

– Från och med att världscupen började i december så har hon varit på prispallen varje världscuphelg, säger Patrik.

Senast, i italienska Val Martello för två veckor sedan, vann Tove såväl sprint som individuell distans. Hon leder nu världscupen och har stora chanser att ta medalj under VM.

– Hon lär sig fortfarande och kommer in i sporten mer och mer så allt är bara en bonus. Det är första gången en svensk leder världscupen, säger Patrik.

Officiell hemsida för VM

Youtube

Tove Alexandersson i sprinten. Foto: ISMF