Hannes Puman första klättraren i SOK:s Topp och Talang

Hannes Puman under kvalet på VM i ledklättring 2019 i Hachioji. Foto IFSC.

Nu får Hannes möjlighet att göra en hundraprocentig satsning för att nå världstoppen genom Svenska olympiska kommitténs (SOK) Topp och Talang program.

Idag blev det offentligt att landslagsklättraren Hannes Puman kommer ingå i SOK’s stödprogram Topp och Talang. Genom programmet kommer Hannes få ett skräddarsytt och behovsprövat stöd för att ta sista steget i sin satsning mot världstoppen. Stödet baseras på en individuell utvecklingsplan där den aktive inom tre till sex år ska nå eller finnas i världstoppen i sin idrott.

– Detta kommer att revolutionera min tillvaro, till exempel blir jag inte längre beroende av studiebidrag och kommer därmed att kunna lägga mer tid och fokus på att träna och klättra. Förväntningarna är höga, säger Hannes.

Hannes har varit med i SOK:s talangselektion sedan december 2019 och har fått visst stöd av SOK redan under våren.

– Jag har bland annat fått hjälp av SOK:s fysrådgivare Dimitrios ”Dimman” Panagiotopoulos med fysträningen. Jag har gjort ganska stora förändringar i min träning under det senaste halvåret med ny tränare och ett mer långsiktigt upplägg. Nu kommer vi göra en långsiktig plan mot OS i Paris 2024. Jag får en större chans att göra träningsresor för att utvecklas mer och även få stipendium, berättar Hannes Puman på SOK’s hemsida.

https://www.instagram.com/p/B5s852tj-nr/

Topp och Talang startades 1998 av SOK och stödet har haft ett högt utfall. Drygt 30 procent av talangerna i Topp och Talang har lyckas ta steget till medaljkapacitet vid VM eller OS efter fyra till sex år. Ur ett internationellt perspektiv anses detta som ett mycket bra utfall.

– Vi har jobbat länge för att få ta del av Topp och Talang och är verkligen glada för att Hannes får denna möjlighet. Detta ger Hannes en otrolig möjlighet att utvecklas och han kan satsa helhjärtat på OS 2024. Vi hoppas även att hela landslaget, från aktiva till ledning, kan vara med och lära sig av Hannes resa, meddelar Klätterförbundets sportchef Patrik Blom.

Läs mer om Hannes och Topp och Talang på SOK’s hemsida.

https://www.instagram.com/p/CCDbLLiJoch/