Björn Strömberg ny förbundskapten

– Det känns jättekul att ha fått detta förtroende. Ser verkligen fram emot uppdraget och se hur långt vi kan ta det här, svarar Björn Strömberg på frågan hur det känns att blivit utsedd till förbundskapten.

I slutet av maj utlystes uppdraget som förbundskapten för landslaget i sportklättring. Efter att ha gått igenom alla ansökningar har Klätterförbundets styrelse utsett Björn Strömberg till ny förbundskapten.

Bergsport fick tag i Björn ute på en ö i skärgården för att gratulera och ställa lite frågor till vår nya förbundskapten.

Bakgrund
Född och uppvuxen i Göteborg (delvis också i Bohuslän, Fjällbacka). Har läst till lärare och undervisat ett par år innan jag gav mig in helhjärtat i klätterbranschen. Inom klättringen har jag varit instruktör och tränare/coach under många år för barn, ungdomar och vuxna.Jag har klättrat i 20 år varav 10-12 år som aktiv tävlingsklättrare nationellt och internationellt. Klättring är världens bästa sport och även om inomhusklättring är nog så kul och att bergen finns med ständigt nya utmaningar så har tävlingsklättringen alltid legat mig varmt om hjärtat. På en tävling drivs allt till sin spets, ett ultimat test där det oavsett hur det går alltid finns saker att lära och bli ännu bättre!

Vad är dina styrkor respektive svagheter som förbundskapten?
Även om jag varit huvudcoach för landslaget sen januari 2019 så är detta en ny situation för mig. Det finns mycket att lära och bli bättre på och det är med en stor ödmjukhet jag tar mig an uppdraget.Jag har stor erfarenhet av klättring som sport, tävlingsklättring och prestationsutveckling. Själv har jag viljan och intresset att ständigt bli bättre men triggas minst lika mycket av att se andra utvecklas som atleter.

Vad händer nu?
För 2019 har landslaget redan en verksamhetsplan, denna kommer fortsätta att gälla. Det finns många och breda frågor att jobba med. Vi måste samla den kunskapsbas vi har för att gemensamt sätta en strategi på kort och lång sikt. För mig är teamet oerhört viktigt, jag är helt övertygad om att fler hjärnor är bättre än en och kommer fokusera på att förbättra samarbetet ytterligare så vi kan ta de steg fram vi behöver.
För att nå de mål vi har satt upp behöver vi hjälp med både bättre resurser och träningsmöjligheter. Så dels kommer vi bygga vidare på relationen med Riksidrottsförbundet och Svenska Olympiska Kommittén där vi vill visa att klättring är värt att satsa på. Vi kommer även öka takten på arbetet med att hitta externa samarbetspartners som är intresserade i att stödja landslagets resa.
Vill också omgående undersöka möjligheterna att inkludera paraklättring som en naturlig del i landslaget.


Namn: Björn Strömberg.
Ålder: 34
.
Bor: Göteborg men har också en stuga i Bohuslän han och familj gärna spenderar lediga dagar.
Klätterklubb: Västkustens Sportklätterklubb.
Familj:  Fru och två barn (4 och 1 år).
Aktuell: Ny förbundskapten för Sveriges landslag i sportklättring.
Yrke: 
Chefs ledbyggare på Klätterlabbets tre anläggningar i Göteborg.


– Om fem år finns de förutsättningar som krävs organisatoriskt, träningsmässigt och ekonomiskt för att atleter i Sverige skall ha en ärlig och rimlig chans att utmana de bästa i världen. OS 2024 är ännu inte spikat men vi har redan siktet inställt på i Paris 2024, är Björns svar på frågan var svensk tävlingsklättring är om fem år.

Att vara förbundskapten är ett ideellt förtroendeuppdrag. Förbundskaptenen ska agera som en förebild, följa förbundets styrdokument och efterleva den värdegrund som finns definierad i idéprogrammet. I förbundskaptenens uppdrag ingår att vidareutveckla den organisation som finns, bidra till att Sveriges landslag fortsätter att utvecklas och sätter sin stämpel på den internationella tävlingsklättringen. Förbundskaptenen har det sportsliga och operativa ansvaret för landslaget.