Tonvis med skräp togs ned från Everest

Foto: Josefin Tiedemann
Nepalesiska myndigheter har genomfört en städaktion på Mount Everest. Elva ton sopor och fyra döda kroppar har tagits ned från världens högsta berg.
Enligt Danduraj Ghimire vid Nepals turismdepartement tog städningen flera veckor. Syrgastuber, burkar, trasiga tält och stegar, plastförpackningar, gamla rep med mera, har samlats upp och tagits om hand.
Kvarlevorna efter de döda klättrarna fördes till ett sjukhus i Katmandu för att identifieras. Koordinatorn för städningen, Nim Dorjee Sherpa, säger till Reuters att två kroppar bärgades från Khumbu Icefall och två från basläger tre vid Western Cwm.
Städarna bestod av 20 sherpas, rapporterar ett flertal medier, bland annat CBC/Radio-Canada.
Svenske alpinisten Fredrik Sträng berättar i TV4 om köer och säkerhetsproblem på Mount Everest.